Tribina “Prekinimo nasilje – Odgojimo roditelje!”

Tribina “Prekinimo nasilje – Odgojimo roditelje!”

tribina18Školska retoričarska grupa 18. gimnazije u Zagrebu ostvaruje projekt Tribina 18., na kojoj pokreće rasprave o različitim pitanjima važnim za djecu i mlade. Na njihovoj tribini pod naslovom “Prekinimo nasilje – odgojimo roditelje!”, održanoj 27. siječnja 2015., među gostima je bila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, koja je govorila o pravima djeteta na zaštitu od nasilja i obvezama države koje proizlaze iz Konvencije o pravima djeteta.

 

O tome kako roditelji mogu spriječiti nasilje među mladima i je li obitelj uzrok ili rješenje problema, govorili su i Mirjana Žnajder iz Službe za mlade Ministarstva socijalne politike i mladih, profesor socijalne pedagogije i savjetnik u Obiteljskom centru Marko Štengl te voditeljica Savjetovališta protiv nasilja djece i mladih “Luka Ritz” Suzana Ritz. Voditelji tribine bili su Ida Valković, Ivan Ćužić i Leona Posavec

Tribina 18. je dio IPA projekta “NOT – Nasilje ostavlja tragove”, u kojem zagrebačka 18. gimnazija sudjeluje kao partner. Cilj ovog projekta je informirati javnost o aktualnim problemima mladih te ih potaknuti da se kroz raspravu aktivno uključe u njihovo rješavanje. To poručuje i slogan tribine “NE budi glas u zadnji čas!”.

Ova zanimljiva rasprava održana je u školskoj sportskoj dvorani, a pratilo ju je stotinjak učenika te profesori, roditelji i drugi gosti.