U Malom Lošinju održana 60. revija dječjeg filmskog stvaralaštva

U Malom Lošinju održana 60. revija dječjeg filmskog stvaralaštva

Jubilarna 60. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, održana od 29. rujna do 2. listopada 2022. u Malom Lošinju, okupila je mnoštvo mladih filmskih autora i njihovih mentora iz cijele Hrvatske, te otvorila brojne nove prilike za kreativno učenje i suradnju. Nakon dvije pandemijske godine, u kojima djeca nisu mogla izravno sudjelovati, već su reviju uglavnom pratila online, ovo okupljanje učenika i voditelja filmskih družina iz osnovnih škola i filmskih klubova djece iz cijele Hrvatske bit će, vjerujemo, dragocjeno ohrabrenje i poticaj dječjem filmskom stvaralaštvu.

Unatoč svim teškoćama koje su opteretile protekle dvije, zanimanje djece za filmsko stvaralaštvo nije posustalo, te je na ovogodišnju reviju prijavljeno čak 247 filmova. Selekcijski žiri, u kojem su bile redateljica Dalija Dozet, producentica i redateljica Marina Andree Škop, te predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer, od toga je za prikazivanje na 60. reviji izabrao 86 filmova, koji su se natjecali u šest kategorija: igrani, dokumentarni i animirani film, TV reportaža, zatim film snimljen slobodnim stilom (eksperimentalni i drugi) te radionički film.

Ustrajna podrška dječjoj kreativnosti

Reviju je, kao i dosadašnjih godina, organizirao Hrvatski filmski savez, kojem valja odati priznanje za ustrajni i kontinuirani rad zahvaljujući kojem je središnja državna revija dječjeg filmskog stvaralaštva opstala punih 60 godina, kao jedna od najdugovječnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. Suradnici u organizaciji i domaćini ove su godine bili Osnovna škola Maria Martinolića i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj. Na svečanom otvaranju revije djecu i odrasle sudionike i goste pozdravili su ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, zatim tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec,  ravnateljica OŠ Maria Martinolića Olivela Franko i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Martina Lipovac, gradski vijećnik Grada Mali Lošinj Anto Nedić, te Ingrid Padjen Đurić, viša savjetnica u Hrvatskom audiovizualnom centru koji, uz Hrvatski filmski savez godinama podupire učeničko filmsko stvaralaštvo.

Važna obljetnica Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece dodatno je obilježena i time što je ove godine na čelu stručnog ocjenjivačkog suda bila Vera Robić Škarica, dugogodišnja tajnica Hrvatskog filmskog saveza (HFS), koja je osim unapređivanja i osnaživanja HFS-a i njegovih sastavnica te uspješnoga producentskoga rada, desetljećima bdjela nad očuvanjem kontinuiteta dječjeg filmskog stvaralaštva i dječje filmske revije. Stoga je njoj povjerena čast da otvori 60. reviju, a ona je pozvala dvoje djece iz Malog Lošinja da reviju proglase otvorenom – što je bila dugogodišnja tradicija revije, koja njeguje vidljivost i uključivanje djece i time što uz stručni žiri, jednaki broj nagrada dodjeljuje i dječji žiri. Ovogodišnji dječji žiri činilo je ukupno sedam učenika OŠ Maria Martinolića iz Malog Lošinja.

U stručnom žiriju su, uz Veru Robić Škaricu bile animatorica, ilustratorica i grafička dizajnerica  Petra Zlonoga, te savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego, budući da Ured pravobraniteljice za djecu već 15 godina podržava i prati ovu reviju, kao i druge aktivnosti HFS-a u području medijske pismenosti djece.

Za pohvalu je i to što je 60. revija, osim najvećeg filmskog natjecanja djece-filmaša, u Mali Lošinj donijela i razne druge aktivnosti i sadržaje za djecu. Održane su dvije radionice za učenike OŠ Maria Martinolića: radionica animacije pijeska pod vodstvom Ksenije Sanković i Ivane Štedul te radionica dokumentarnog filma pod vodstvom snimatelja Marinka Marinkića, te su organizirane večernje projekcije igranih filmova za djecu.

Pogled u povijest dječjeg filmskog festivala

Hrvatski filmski savez obilježio je 60 godina postojanja dječje filmske revije i prigodnim izdanjem “Zapisa” – biltena HFS-a, koji je u ovoj prilici bio posvećen dugogodišnjem filmskom stvaralaštvu djece. Uz priloge sadašnjih i bivših tajnika HFS-a, te zaslužnih suradnika i voditelja filmskih družina, osvrte stručnjaka, te statističke podatke o svim dosadašnjim revijama, u Zapisu je iznesen i pogled iz perspektive Ureda pravobraniteljice za djecu, koji dječje filmsko stvaralaštvo i reviju dječjih filmova promatra iz perspektive unapređivanja dječjih prava. U sklopu programa 60. revije održano je i predstavljanje ovoga posebnog broja „Zapisa“. Tom je prilikom Vera Robić Škarica, kao dugogodišnja organizatorica dječjih filmskih revija, dala povijesni pregled zbivanja i promjena te razvijanja ove 60-ljetne kulturne manifestacije. I kao što je svojim je entuzijazmom i predanošću godinama nadahnjivala generacije voditelja filmskih družina i na ovom ih je skupu potaknula na dijalog i nove planove u razvoju dječjeg filmskog stvaralaštva. U tome se svakako mogu osloniti na tajnika HFS-a Hrvoja Seleca te voditeljicu revijskih i obrazovnih programa Sanju Zanki Pejić.

Pogled kroz prizmu dječjih prava

Ovogodišnja revija odlikuje se mnoštvom izvrsnih dječjih filmskih radova, pri čemu je, kao i prijašnjih godina, impresivno dječje zanimanje za animirani film – na reviji se natjecalo čak 25 animiranih filmova – kao i kvaliteta dječjih animiranih filmova, što svjedoči i o kvalitetnom radu voditelja s djecom. Djeca prepoznaju filmsku animaciju kao prostor vlastite slobode, kreativnosti, igre, humora i zabave, te i u ovoj i u drugim filmskim vrstama pokazuju da su sve vještija u baratanju tehnologijom. Također sve češće prepoznaju film i kao mogućnost da izraze vlastita razmišljanja o svijetu pa i da upozore na neke probleme i potrebe djece i tako ih učine vidljivijima u društvu.

Mnogi filmovi iz ovogodišnje selekcije svjedoče o životu djece, njihovim potrebama i željama, načinu razmišljanja, a nerijetko u njima nalazimo i kritički pogled na njihovo okružje, prikaz problema u društvu koji se neminovno odražavaju na djecu, a ponekad i ideje za rješenja tih problema. U mnogima od njih sadržane su dječje poruke – o sebi ili o svijetu koji ih okružuje – čime potvrđuju da su djeca prigrlila film kao sredstvo izražavanja vlastitog mišljenja i sredstvo kreativnog izražavanja, što je važna sastavnica participativnih prava djece ili prava sudjelovanja. Time potvrđuju i neraskidivu povezanost dječjeg filmskog stvaralaštva i dječjih prava.

Na ovogodišnjoj filmskoj reviji vidjeli smo i filmove koji govore o pravu djeteta na život u obiteljskom okruženju – kroz temu posvojenja i udomiteljstva, zatim o pravu na kvalitetno obrazovanje i podršku u obrazovanju u skladu s djetetovim mogućnostima, osobito o pravu na dodatnu podršku za dijete s teškoćama u razvoju, o pravu djece različitog etničkog podrijetla na podršku u sustavu odgoja i obrazovanja, o pravu na zaštitu od svih oblika nasilja i na pomoć u oporavku od traume, o pravu na kontinuiranu podršku očuvanju mentalnoga zdravlja djece i mladih, te o nizu drugih aspekata života djece.

Među tim će filmovima, kao i prethodnih godina, Ured pravobraniteljice za djecu izabrati desetak filmova za Festival prava djece, koji počinje 12. listopada i trajat će sljedećih nekoliko tjedana.

Nagrade putuju u sve krajeve Hrvatske

Stručni ocjenjivački sud i dječji žiri imali su težak zadatak među mnogo dobrih filmova izabrati one najbolje, a zanimljivo je da su se njihove odluke poklopile u više filmova. U svakoj kategoriji dodijeljene su po tri nagrade, a u nastavku navodimo prvonagrađene. Žiri odraslih je u kategoriji animiranog filma prvu nagradu dodijelio filmu “Različitost spašava” Foto kino video kluba iz Zaprešića, u kategoriji dokumentarnog prvu nagradu osvojio je film “Na gospodarstvu” Filmske družine OŠ Sveti Petar Orehovec, u kategoriji igranog prvi je film “Jurica” Filmske skupine OŠ Većeslava Holjevca iz Zagreba, prvu nagradu u kategoriji slobodnog stila osvojio je film “Virtualna šetnja školom” Filmske skupine OŠ Braće Radić iz Koprivnice, prvonagrađena TV reportaža je  “Umjetničke snage OŠ o. Petra Perice” Filmske sekcije OŠ oca Petra Perice iz Makarske, a prvu nagradu za radionički film osvojio je “Škola je škola” skupine Bacači sjenki iz Zagreba.

Žiri djece prve je nagrade dodijelio animiranom filmu “Sjene” Foto kino video kluba iz Zaprešića, dokumentarnom filmu “Nije baš dobar osjećaj” OŠ Strahoninec iz Čakovca, igranom filmu “Savjest” Filmske skupine OŠ V. Holjevca iz Zagreba, TV reportaži “Moj materinski” Filmske družine ZAG iz Zagreba, filmu slobodnog stila “Virtualna šetnja školom” Filmske skupine OŠ Braće Radić iz Koprivnice, te radioničkom filmu “Izazov” Škole filma iz Šipana.

Potpuni popis svih nagrađenih filmova možete vidjeti ovdje.

Nakon dodjele nagrada održan je razgovor članica stručnog žirija s djecom – mladim autorima filmova. Tom su prilikom Vera Robić Škarica, Petra Zlonoga i Maja Flego iznijele svoja zapažanja o ovogodišnjoj produkciji dječjih filmova, pohvalile marljivost i originalnost mladih filmaša, te odgovarale na njihova brojna pitanja, uz zajedničku poruku upućenu svima – da se nastave baviti filmskim stvaralaštvom ida se svakako prijave na sljedeću, 61. Reviju koja će se održati u Zagrebu.