U Sofiji održan tematski sastanak ENOC-a

Bugarska ENOCPravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić sudjelovala je 15. svibnja 2017. na radnom sastanku Europske mreže pravobranitelja za djecu – ENOC (European Network of Ombudspersons for Children) u Sofiji (Bugarska) posvećenom pripremi ENOC-ove godišnje konferencije koja će se održati u rujnu ove godine u Helsinkiju. Tema je bila “Edukacija o vezama i seksualosti: ostvarivanje djetetovog prava na informaciju” (Relationship & sexuality education: implementing the right of children to be informed).
O pravu djeteta na informacije i obrazovanje u području spolnosti i intimnih veza raspravljalo je na radnom sastanku dvadesetak pravobranitelja i njihovih suradnika, članova ENOC-a, kao i kolege iz pravobraniteljskih institucija s područja centralne Azije.
U sklopu susreta pravobranitelja u Bugarskoj, 16. i 17. svibnja pravobraniteljica Milas Klarić sudjelovala je i na konferenciji o jačanju kapaciteta pravobraniteljskih institucija. Taj je dio programa organiziran u suradnji ENOC-a i UNICEF-a Bugarska, kao i UNICEF-a za Srednju i Istočnu Europu i Aziju. Posebna pozornost posvećena je jačanju kapaciteta novoosnovanih pravobraniteljskih institucija, kao i razmjeni pozitivnih iskustava institucija pravobranitelja za djecu, koje postoje dulji niz godina, a među kojima je i Pravobranitelj za djecu Republike Hrvatske.
Obje konferencije i radni sastanci održani su u uredu bugarskoga općeg pravobranitelja.