U Splitu obilježen Dan sigurnijeg interneta

U Splitu obilježen Dan sigurnijeg interneta

SID 2016U Hotelu President u Splitu 9. veljače 2016., u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), održana je središnja manifestacija kojom je u Hrvatskoj obilježen Dan sigurnijeg interneta. Djeca, učenici splitskih škola, njihovi učitelji i roditelji imali su prigodu čuti predavanja i sudjelovati na radionicama koje je HAKOM organizirao u suradnji s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Splitu, Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba, udrugom Hrabri telefon, CARNET-om i Ministarstvom socijalne politike i mladih. Cilj predavanja i radionica bio je osvijestiti i potaknuti djecu i odrasle na sigurno i odgovorno korištenje interneta i mobilnih telefona.
Organizatori su naglasili kako je korištenje interneta poželjno, ali da istovremeno mora biti sigurno. Posebno se govorilo o zaštiti privatnosti te potrebi poštovanja dječjih prava, a ravnatelj HAKOM-a Mario Weber u uvodnom je izlaganju istaknuo kako smo svi pozvani pridonijeti razmjeni znanja, poštivanju ljudskih prava i sigurnosti onih koji su najugroženiji,.
Tom je prigodom HAKOM-ova stručnjakinja za zaštitu korisnika Gordana Kulišić predstavila brošuru “Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona”, a zatim je predstavljena je i aplikacija “Kalkulator privatnosti”.
Na obilježavanju Dana sigurnijeg interneta u Splitu sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Babić.
Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta u cijelom svijetu, upravo na odabrani dan početkom veljače, potaknula je europska mreža Insafe kako bi promovirala sigurno i odgovorno korištenje interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona.