Učenici OŠ Gornja Vežica posjetili riječki ured pravobraniteljice za djecu

Učenici OŠ Gornja Vežica posjetili riječki ured pravobraniteljice za djecu

Proteklih godina riječke osnovne škole koje organiziraju izbornu nastavu građanskog odgoja i obrazovanja, u sklopu tog programa često organiziraju posjete Uredu pravobraniteljice za djecu. Tako su 6. svibnja 2022. riječki ured pravobraniteljice za djecu posjetili učenici petog i šestog razreda Osnovne škole Gornja Vežica u Rijeci, zajedno s učiteljicom građanskog odgoja i obrazovanja Tihanom Pavlek, koja je i prethodnih godina redovito dovodila učenike u posjet našem uredu.

Grad Rijeka prvi je grad u Hrvatskoj koji je u osnovne škole na području grada uveo građanski odgoj i obrazovanje kao nastavni predmet, koji se ostvaruje kao izvannastavna aktivnost. Od školske godine 2016./2017. kroz tu aktivnost riječki učenici uče o nenasilju, toleranciji, solidarnosti, prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava.

U povodu pete obljetnice provođenja programa objavljena je web-stranica https://gradanskiodgoj.rijeka.hr/, koja sadrži nastavne teme i druge informacije o građanskom odgoju i obrazovanju te primjere rada iz prakse u školama, s ciljem da se učenje iz područja građanskog odgoja učini dostupnim znatno većem broju djece, nastavnika i roditelja.

I ova je generacija, kao i generacije koje su proteklih godina pohađajući ovu aktivnost posjećivale naš ured s istom učiteljicom, postavljala pitanja savjetnicama riječkog Ureda te razmjenjivala s njima mišljenja o zaštiti dječjih prava.