Uloga medija u suzbijanju diskriminacije

Uloga medija u suzbijanju diskriminacije

istrazivackoUdruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS iz Splita, u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, organizirala je 8. prosinca 2010. u Novinarskom domu u Zagrebu okrugli stol “Uloga medija u suzbijanju diskriminacije”. Dio je to projekta “Informacijom protiv diskriminacije”, koji se provodi uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a svrha mu je unaprijediti društvenu odgovornost i ulogu medija u suzbijanju diskriminacije.

Uvodna izlaganja održali su predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, savjetnica u Uredu Pučkog pravobranitelja Teodora Matej, programski voditelj Centra za mirovne studije Gordan Bosanac, prof. dr. Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te novinarke  Barbara Matejčić i Sanja Mikleušević Pavić. Na skupu se govorilo o tome koliko su građani informirani o Zakonu o suzbijanju diskriminacije, kakvu ulogu u suzbijanju diskriminacije imaju mediji te koliko su u tome informativni i edukativni, a koliko i sami pridonose diskriminiranju i stigmatiziranju ranjivih skupina.

Predstavnici državnih institucija i tijela te civilnoga društva aktualno stanje u području suzbijanja diskriminacije ocijenili su nešto boljim nego prije desetak godina, ali ipak još ne i zadovoljavajućim. Govorili su o zakonskom uređenju te problematike te o mogućnostima i praksi sankcioniranja diskriminacije. Predstavnici medija vrlo su se kritički osvrnuli na odnos medija prema ovoj problematici i na opće stanje u hrvatskim medijima, posebno u elektroničkim. Istaknuta je važnost obrazovanja i stručnog usavršavanja zaposlenih novinara, kako bi ih se senzibiliziralo za teme iz područja diskriminacije, ali i da bi ih se uputilo u to kako izvještavati o ranjivim skupinama, a da ih se pritom ne stigmatizira, ne sažalijeva i ne ponižava, što se danas u medijima često događa.

Neki su iznijeli stav da se na postojećoj medijskoj sceni vijesti tretiraju kao roba, pri čemu se u medijima sve više zanemaruju sadržaji od javnog interesa, a prevladava senzacionalizam, jer je profit njihov glavni cilj. No, ipak mnogi vide izlaz u suradnji organizacija za zaštitu i promicanje ljudskih prava, među kojima su i Pučki pravobranitelj i specijalizirani pravobranitelji te nevladinih organizacija, s novinarima, odnosno medijima.

Čuli su se razni prijedlozi o tome kako potaknuti veće zanimanje medija za ove teme, a jedna od ideja bila je pokušati i borbu protiv diskriminacije oblikovati kao atraktivan medijski proizvod, koji će se plasirati kroz javnu televiziju i druge medije kao sadržaj koji kvalitetom može konkurirati ostalima. Također, istaknuto je da bi država morala znatno uspješnije nego dosad osigurati učinkovitiji nadzor nad primjenom zakona, kako onih u području medija, tako i onih koji se tiču suzbijanja diskriminacije na svim područjima.

Rad skupa pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.