Ususret Svjetskom danu prevencije zlostavljanja djece

Ususret Svjetskom danu prevencije zlostavljanja djece

Ured pravobranitelja za djecu i ove se godine u studenome pridružuje svjetskoj kampanji  pod nazivom “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima” (19 Days of Activism for Prevention of Violence and Abuse Against Children & Youth 1-19 November). Kampanja se, na poziv i poticaj UN-ove partnerske organizacije Women’s World Summit Foundation – WWSF održava u period od 1. do 19. studenoga. Središnji dan kampanje je 19. studenoga, koji se već niz godina obilježava u mnogim zemljama kao Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece. Ovaj važni datum obilježava se u sinergiji s 20. studenim, Svjetskim danom prava djeteta.

Zajednička poruka ovogodišnje svjetske kampanje je: Imali smo san … a sada imamo plan … s ciljevima održivog razvoja – Agenda 2030, posebno s ciljem SDG 16.2 “Okončanje zlostavljanja, izrabljivanja, trgovine, mučenja i svih oblika nasilja nad djecom do 2030.”.

WWSF poziva sve zainteresirane da se pridruže kao aktivni koalicijski partneri u kampanji i da podijele njihove predložene ideje za djelovanje, sa svojim organizacijama civilnog društva, te drugim aktivistima i mladima diljem svijeta. Kao poticaj na akciju WWSF nudi svoj priručnik pod naslovom “19 Days of activism for prevention of violence against children and youth 1-19 November”, dostupan na poveznici https://www.woman.ch/wp-content/uploads/2022/09/2022_19_Day_KIT_Light.pdf. Priručnik sadržava ključne informacije, podsjetnik na članke Konvencije o pravima djeteta i druge vezane dokumente, upućuje na korisne izvore te pruža obilje ideja i poticaja za rad s djecom i mladima na prevenciji svih vrsta nasilja nad djecom te za  sudjelovanje u kampanji.

Veliki broj zemalja pridružuje se kampanji svake godine, a Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske u njoj sudjeluje od 2007. godine.

Pravobraniteljica za djecu i ove se godine pridružuje  kampanji te poziva sve nastavnike, odgojitelje i voditelje aktivnosti s djecom da različitim aktivnostima pridonesu izgradnji nulte tolerancije prema nasilju nad djecom. Pravobraniteljica za djecu će, u duhu kampanje, tijekom studenoga 2022. organizirati i sudjelovati u različitim aktivnostima usmjerenima na promociju prava djece i zaštitu od svih oblika nasilja nad djecom. Tako će 9. i 10. studenoga 2022., u Splitu i na otoku Šolti, održati interdisciplinarni skup “Jednake mogućnosti za djecu na otocima”, u suradnji s osnovnom školom Grohote na Šolti, u okviru kojeg će biti riječi i o sigurnosti i zaštiti djece od nasilja. Također će 16. studenoga na konferenciji za novinare predstaviti preporuke UN-ovog Odbora za prava djeteta Republici Hrvatskoj, u povodu podnesenog petog i šestog periodičnog izvješća RH o ostvarivanju Konvencije o pravima djeteta. Prigodnim objavama za medije obilježit će 18. studenoga kao Europski dan zaštite djece od seksualnog nasilja i iskorištavanja, te će do kraja studenoga u više prilika organizirati susrete s djecom i razgovore o dječjim pravima, a predstavnici Ureda pravobraniteljice  sudjelovat će i na skupovima i konferencijama drugih organizatora, posvećenima zaštiti djece od seksualnog nasilja, ostvarivanju prava djece na participaciju, te prava na kvalitetno obrazovanje.