Utjecaj koronavirusa na najranjivije: Kako zaštititi socijalna prava

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović je, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, 20. listopada 2020. održala online sastanak putem platforme Zoom, pod naslovom “Utjecaj koronavirusa na najranjivije: Kako zaštititi socijalna prava”. Sastanak je održan kao jedan od razgovora u sklopu inicijative pučke pravobraniteljice “Online kava za ljudska prava”, a tema o siromaštvu okupila je 67 sudionika. Namjera je bila okupiti predstavnike najranjivijih skupina u našem društvu: starijih osoba, Roma, beskućnika i stanovnika ruralnih područja.

Pučka pravobraniteljica istaknula je da je postojeća mreža socijalnih usluga za ranjive skupine u društvu nedovoljna jer te usluge nisu svima pristupačne, pogotovo s obzirom na regionalne razlike i slabu financijsku moć pojedinih općina. Po njezinom mišljenju potrebne su nove socijalne usluge koje trebaju biti bolje raspoređene, kao i nova veća izdvajanja. Ipak, u vrijeme epidemije COVID-19 optimizam pobuđuje solidarnost građana koji su pomagali jedni drugima, posebno putem organizacija civilnoga društva.

U raspravi je državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa navela  važnost Agende 2030. i Strategije borbe protiv siromaštva čija je izrada u tijeku, a kao najrizičnije skupine spomenula je djecu, starije osobe i osobe s invaliditetom. Navela je da je Vlada RH osigurala dodatna sredstva za potencijalne nove korisnike zajamčene minimalne naknade i jednokratne naknade.

Profesorica sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Olja Družić Ljubotina rekla je da su u Hrvatskoj, kao i u svijetu, zbog epidemije COVID-19 produbljene postojeće nejednakosti. Istaknula je među ostalim i teškoće u realizaciji nastave kod kuće, a posebno redovitoga praćenja online nastave, budući da nemaju sva djeca računala ni internetsku vezu, a mnoga žive u zabačenim ruralnim područjima bez osnovne infrastrukture. Navela je da su nužne ciljane mjere kojima će se proširiti socijalna prava.

Milan Mitrović iz Romske organizacije mladih Hrvatske, član Savjeta pučke pravobraniteljice, naglasio je da je obrazovanje u uvjetima epidemije posebno teško za romsku djecu koja nemaju odgovarajuće uvjete ni roditeljsku pomoć u učenju.

U raspravu su se uključili i Đordana Barbarić iz udruge Most iz Splita, Branka Bakšić Mitić iz inicijative Ljudi za ljude, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, Siniša Musić iz Romske organizacije mladih i drugi. Među sudionicima razgovora bile su i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika i savjetnica Ana Albrecht Čekada.