Varšava: 15. godišnja konferencija ENOC-a

Varšava: 15. godišnja konferencija ENOC-a

ENOC__djecaGodišnja konferencija Europske mreža pravobranitelja za djecu ENOC, petnaesta po redu, održana je u Varšavi od 14. do 16. rujna 2011., sa središnjom temom “Poštovanje prava djece i mladih u institucionalnoj skrbi”.

Tijekom konferencije, kroz plenarna izlaganja izabranih predavača poput članice UN Odbora za prava djeteta Marie Herczog i posebne izaslanice Generalnog tajnika UN-a za sprečavanje nasilja nad djecom Marte Santos Pais, te radom u dvije tematske radionice, sudionici skupa su propitivali ulogu ombudsmana u zaštiti prava djece i mladih u institucionalnoj skrbi, ali i postojeće stanje u zemljama članicama. Boljem pregledu stanja pridonijelo je i istraživanje koje se temeljilo na preispitivanju implementacije načela i članaka Konvencije o pravima djeteta, UN Smjernica o alternativnoj skrbi za djecu te nacionalnih/regionalnih zakonodavstava. Nakon provedenog istraživanja, uočeno je da u svim zemljama postoji prostor za poboljšanje postojećeg stanja. Opći dojam koji je proizišao iz istraživanja je da postoji veliki jaz između zakona i prakse, da je prisutan nedostatak pouzdanih podataka, da nema odgovarajućeg smještaja te da je previše čekanja. Nejasni su propisi s diskrecijskim ovlastima, često izostaje praćenje “dobrovoljnog” smještaja. Ispitanici su također izvijestili o problemu različitog tumačenja “najboljeg interesa” Podrška obitelji tijekom smještaja djeteta je uglavnom iznimka, a u većini slučajeva ne postoji niti učinkovit i pristupačan mehanizam  pritužbe na smještaj.

Na konferenciji se raspravljalo i o svim pitanjima važnim za funkcioniranje mreže, kao buduća predsjedateljica ENOC- izabrana je pravobraniteljica za djecu Malte te se raspravljalo o položaju pojedinih institucija na nacionalnoj razini i problemima s kojima se susreću u radu i ostvarivanju uloge promicatelja i zaštitnika prava djece. Na konferenciji su sudjelovale savjetnice pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske Lidija Petrović i Tanja Opačak.

Istovremeno je održan i sastanak predstavnika Europske mreže mladih savjetnika pravobranitelja za djecu (ENYA), a ove godine su to bila djeca iz Grčke, Cipra, Sjeverne Irske, BiH (Republike Srpske) i Poljske. Oni su nakon većeg sastanka održanog tijekom srpnja u Belfastu, bili izabrani da predstavljaju ENYA-u na godišnjoj konferenciji pravobranitelja. Za tu priliku su pripremili i predstavili svoje prezentacije te savjetovali pravobranitelje Europe, ukazujući na probleme i predlažući konkretne akcije na području zaštite prava djece u obrazovanju te u području zdravlja djece, a govorili su i o zaštiti djece od nasilja te zaštiti na internetu i u elektroničkoj komunikaciji.