Veliki sastanak članova Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu u Jezerčici

Veliki sastanak članova Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu u Jezerčici

Članovi pete generacije Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) u petak i subotu, 31. ožujka i 1. travnja 2023., susreli su se na svojem godišnjem susretu na nacionalnoj razini u Donjoj Stubici u Termama Jezerčica, gdje se okupilo njih 22, učenika osnovne i srednje škole i pet odraslih savjetnica pravobraniteljice za djecu.

Na sastanku se raspravljalo o participaciji djece i njihovom uključivanju u rasprave i odlučivanje o pitanjima koja ih se tiču. Bila je to prilika da se svi članovi MMS-a podsjete na svoje aktivnosti tijekom 2022. godine i njihov učinak. Prisjetili su se sudjelovanja u projektu Europske mreže pravobranitelja za djecu ENYA 2022 “Let’s talk young. Let’s talk about climate justice!” te dobili povratne informacije o preporukama koje su o toj temi upućene nadležnim tijelima u Hrvatskoj: https://dijete.hr/hr/apel-europskih-pravobranitelja-i-djece-za-pravo-djece-na-zdrav-okolis/ . Povratne informacije pravobraniteljici za djecu dostavili su Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo pravosuđa i uprave i Agencija za odgoj i obrazovanje, o čemu smo obavijestili članove MMS-a te razmotrili daljnje mogućnosti djelovanja u ovoj globalnoj temi radi zaštite djece.

Desetak članova MMS-a se tijekom 2022. i 2023. uključilo  i u globalne konzultacije Odbora Ujedinjenih naroda za prava djeteta kako bi podijelili svoja mišljenja o nacrtu Općeg komentara br. 26 – službenim smjernicama UN-a o tome što vlade moraju učiniti kako bi zaštitile prava djece pogođena ekološkom krizom.

Bila je to i prilika da se svi članovi MMS-a upoznaju s najnovijim aktivnostima Europske mreže pravobranitelja za djecu, te rasprave o mogućnosti sudjelovanja u ovogodišnjoj temi projekta ENOC-a Europska mreže mladih savjetnika (ENYA). Ove će godine 18 institucija članica ENOC -a sudjelovati u ENYA 2023 “Neka mladi govore., Neka mladi govore o promociji i zaštiti dječjih prava”. ENYA izdanje 2023. godine vrlo je važno jer je tema izravno povezana s radom članova ENOC -a.

Kroz podsjetnik na dječja prava, Konvenciju UN-a o pravima djeteta, mladi su savjetnici s odraslim savjetnicama raspravljali i dogovorili preporuke o tome kako bi institucije za zaštitu dječjih prava mogle biti učinkovitije, dostupnije i vidljivije u svojim aktivnostima koje rade za djecu i s djecom u promociji i zaštiti najboljih interesa djece i njihovih prava. Ove će preporuke dalje razraditi na ENYA Forumu koji će se u srpnju održati na Malti, a na koji će otputovati dvije članice MMS-a Marijeta Škoro i Karla Lea Čerkuć, koje su članovi MMS-a izabrali na  kao svoje predstavnice.

U nastavku sastanka članovi MMS-a sudjelovali su u konzultacijama vezanima za sudjelovanje Ureda pravobranitelja za djecu i MMS-a u  Platformi EU za sudjelovanje djece. Radi se o novoj inicijativi koja ima za cilj jačanje dječjih prava i mogućnosti za sudjelovanje djece diljem Europske unije.

U nastavku aktivnosti raspravljena su brojna pitanja funkcioniranja i rada Mreže mladih savjetnika, teme kojima će se baviti, mogućnosti promocije dječjih prava na lokalnoj i nacionalnoj razini, promotivnim materijalima, pravilima za zaštitu djece i drugo.