VEM izrekao devet opomena nakladnicima zbog neprimjerenog izvještavanja o djeci

VEM izrekao devet opomena nakladnicima zbog neprimjerenog izvještavanja o djeci

Zastrašujući slučaj teškog obiteljskog nasilja na Pagu, gdje je otac bacio četvero djece s balkona i teško ih ozlijedio, izazvao je veliko zanimanje medija, pri čemu su mnogi prešli granicu dopuštenoga i o tragičnom događaju izvještavali na senzacionalistički način. Mnogi od njih pritom su otkrili identitet stradale djece, otkrivajući ime i prezime te fotografiju njihovoga oca, što Zakon o elektroničkim medijima izričito zabranjuje. Na to je reagirala pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, koja je u javnom priopćenju pozvala sve novinare i medije da poštuju dostojanstvo i privatnost djece.

Pravobraniteljica se također, 4. ožujka 2019., obratila Vijeću za elektroničke medije (VEM) te ga pozvala da u skladu sa svojim ovlastima provede nadzor nad emitiranim sadržajima elektroničkih medija i sankcionira nezakonitu praksu, odnosno da poduzme mjere protiv nakladnika čiji su mediji otkrili identitet djece – žrtava nasilja. Upozorila je kako dotadašnja praksa pokazuje da izostanak sankcija ohrabruje daljnja kršenja zakona, pri čemu je iznimno zabrinjavajuće to što su neki novinari, urednici i nakladnici pokazali potpuno nepoznavanje zakonskih obveza zaštite djece u medijima.

Na poziv pravobraniteljice, VEM je na sjednici održanoj 11. travnja donio odluku o izricanju opomena za devet nakladnika, a to su: Hrvatska radiotelevizija, RTL Hrvatska d.o.o., Nova TV d.d., VTV d.o.o.,Večernji list d.o.o., 24 sata d.o.o.., Index promocija d.o.o., Antenna d.o.o i TV Nova d.o.o.  Odluku je VEM objavio i na web stranici Agencije za elektroničke medije. Smatramo da je sadržaj te odluke vrlo važan za sve medijske djelatnike i pružatelje medijskih usluga jer daje jasan opis nezakonitih postupaka na štetu djece u medijima. VEM je pozvao nakladnike da uklone sve objave u kojima su povrijedili prava djece sa svih svojih servisa.

Također je reagirao na upozorenje pravobraniteljice o tome da medijski djelatnici nerijetko ignoriraju i ne razumiju zakonske obveze zaštite dobrobiti djece, koje proizlaze iz Zakona o elektroničkim medijima. Naime, VEM je najavio da će organizirati radionice za nakladnike o načinu izvještavanja kada su u pitanju maloljetne osobe, s ciljem zaštite njihovih prava. Cijeli sadržaj odluke VEM-a pročitajte ovdje.

Pravobraniteljica pozdravlja takvu reakciju Vijeća za elektroničke medije te poziva na kontinuirani nadzor nad  primjenom Zakona o elektroničkim medijima i dosljedno kažnjavanje svakog prekršaja, a ne samo pojedinih slučajeva u kojima neprimjereno izvještavanje o djeci poprimi goleme razmjere, kao u slučaju na Pagu. Ističemo da ima medija i novinara koji u svome radu iskazuju visoku profesionalnost, no, njihov glas često biva nadjačan u trenutku kad se pojavi „prijelomna vijest“ i kad senzacionalizam prevlada na štetu djece. Zato je iznimno važno da VEM pravovremenim reagiranjem u svim slučajevima potvrdi odlučnost u sankcioniranju nezakonite prakse.