VEM pozvao tv-nakladnike da zaštite djecu od štetnih oglasa na teletekstu

VEM pozvao tv-nakladnike da zaštite djecu od štetnih oglasa na teletekstu

Vijeće za elektroničke medije (VEM) objavilo je 6. svibnja 2021. preporuke koje se odnose na teletekst, u kojima se apelira na televizijske nakladnike, koji na svojim kanalima pružaju i uslugu teleteksta, da vode računa o zaštiti djece te da u razdoblju od 7 do 23 sata ne objavljuju na stranicama teleteksta oglase s neprimjerenim sadržajem koji bi mogao nanijeti štetu djeci. Također apeliraju da i u razdoblju nakon 23 sata oglase koji mogu biti štetni za djecu ne stavljaju na naslovnu stranicu teleteksta (stranicu 100).

U obrazloženju se navodi da je Vijeće za elektroničke medije primilo niz pritužbi gledatelja, Pravobraniteljice za djecu i drugih  institucija koje se brinu o pravima djece na sadržaj koji se objavljuje na stranicama teleteksta, prvenstveno nacionalnih nakladnika televizije. Podsjećamo da Ured pravobraniteljice za djecu već niz godina upozorava na problem oglasa na teletekstu te poziva i Vijeće za elektroničke medije i Ministarstvo kulture (odnosno Ministarstvo kulture i medija) da pristupe reguliranju ovoga problema.

Naime, riječ je o oglasima kojima se reklamiraju mrežne stranice koje nude razne seksualne usluge, telefonski i SMS servisi za zabavu, seksualne kontakte i razgovore, oglase za tarot, gatanje, kockanje i slične usluge. Takvi oglasi nedvojbeno se smatraju sadržajima koji mogu naštetiti dobrobiti djece te njihova objava nije dopuštena u programima elektroničkih medija, osim uz znatna ograničenja.

Vijeće za elektroničke medije navodi da Zakon o elektroničkim medijima ne ubraja teletekst u audiovizualne medijske usluge koje su pod nadzorom Vijeća, te ono stoga nema mogućnost izricati sankcije pružateljima medijskih usluga televizije zbog objava na teletekstu, ali također javno iznosi zaključak da je riječ o štetnoj praksi od koje je potrebno zaštititi djecu.

Ured pravobraniteljice za djecu u prošloj je godini ponovno predložio je da se u novom tekstu Zakona o elektroničkim medijima obuhvati i teletekst kako bi se omogućila primjerena i cjelovita zaštita djece, ali ti naši prijedlozi zasad nisu prihvaćeni.

Pozdravljamo objavu preporuka Vijeća za elektroničke medije o teletekstu, kao privremeno rješenje, te pozivamo tv-nakladnike koji emitiraju teletekst da u cijelosti slijede preporučena rješenja te tako pokažu spremnost na zaštitu prava i interesa djece od štetnog oglašavanja.

Cijelu preporuku Vijeća za elektroničke medije pročitajte ovdje.