Vinkovci: Skup o prevenciji suicida djece i mladih

Vinkovci: Skup o prevenciji suicida djece i mladih

Teen_suicideU organizaciji Obiteljskog centra Vukovarsko-srijemske županije, u Vinkovcima je 19. listopada 2010. održan skup pod nazivom “O tome govoriti može život spasiti” u sklopu istoimenog projekta prevencije suicidalnog ponašanja djece i mladih. Projekt se provodi u sklopu ostvarivanja mjera i zadaća iz Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine. Tom prilikom savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović održala je predavanje “Prevencija suicida djece – perspektiva pravobraniteljice za djecu”.

Predavanje “Prevencija suicidalnosti” održala je prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, koja je govorila o najčešćim mitovima vezanim za samoubojstva te o specifičnim znakovima u ponašanju koji upućuju na povećan rizik od suicidalnog ponašanja kod djece i mladih, a koje mogu prepoznati i oni koji nisu stručnjaci za mentalno zdravlje, na primjer, nastavnici i drugi. Također je govorila o mogućim rizičnim faktorima u životu djece i mladih koji mogu isprovocirati suicidalno ponašanje.

Skup je organiziran za područje Vukovarsko-srijemske županije, a pozvani su djelatnici škola, centara za socijalnu skrb, zdravstvenih ustanova, predstavnici lokalne zajednice, civilnog sektora te crkve. Uvodno je o temi govorila ravnateljica Obiteljskog centra Ružica Pandža koja je navela da ne postoji mreža kontakata ili usluga koje bi bile dostupne djeci i mladima u kriznim trenucima, nedovoljna je informiranost djece i odraslih o toj problematici, a široko su prisutni različiti mitovi, predrasude i pogrešni stavovi o suicidalnom ponašanju, što naglašava potrebu za preventivnim djelovanjem. Stoga je Obiteljski centar Vukovarsko-srijemske županije pokrenuo projekt čiji su ciljevi informiranje i osvješćivanje djece i odraslih za ovu problematiku, jačanje obitelji i roditeljskih kompetencija, smanjenje kriznih situacija i sprečavanje suicidalnog ponašanja, pružanje podrške i pomoći u akutnim kriznim stanjima te razvijanje mreže stručne podrške i pomoći mladima. U sklopu projekta pokrenuto je telefonsko i elektroničko savjetovanje, individualno-savjetodavni rad, radionice s učenicima srednjih škola u Vinkovcima, škole za roditelje i organiziranje predavanja. Projekt se provodi tijekom 2010. i 2011. godine sredstvima Vukovarsko-srijemske županije.