Više od 500 djece na manifestaciji “Poštujte naše znakove” u Zagrebu

Više od 500 djece na manifestaciji “Poštujte naše znakove” u Zagrebu

Ravnateljstvo policije i Policijska uprava zagrebačka i ove su godine organizirali manifestaciju u sklopu preventivne akcije Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu “Poštujte naše znakove”, a uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te u suradnji s Gradom Zagrebom, Kazalištem Tvornica lutaka, Hrvatskim društvom skladatelja i drugim partnerima. MUP već godinama provodi edukativno-preventivne aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu jer prometni odgoj i obrazovanje djece imaju veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa.
Glavna manifestacija u sklopu te akcije održana je 17. rujna 2019. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a na njoj je sudjelovalo više od 500 djece iz raznih škola Zagrebačke županije, kojima je najuzbudljiviji bio mobilni poligon, gdje su najmlađi vozači autića mogli sagledati promet “očima vozača”. Pridružile su im se ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević te drugi istaknuti gosti.
Program je započeo edukativno-glazbeno-scenskom izvedbom „Poštujte naše znakove“, a nakon toga podjelom preventivnih materijala namijenjenih sigurnosti djece u prometu. Djeca su imala priliku sudjelovati na prometnom poligonu te u raznim  interaktivno-edukativnim prometnim radionicama, kao što su “Policajac – prijatelj pomagač”, prometnog poligona “Biciklirajmo zajedno”, likovne igraonice “Poštujem prometni znak – ja sam đak prvak”, vožnje mobilnim poligonom “Program prometne kulture za najmlađe”, radionice “Želim biti humanitarac” te radionice “Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari: zaviri u mobilni preventivni centar policije i pronađi trag” Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” i Policijske uprave međimurske.
U nastavku je održana stručna tribina “Stop prometnim nesrećama – što nam novi Zakon donosi?”, kako bi se progovorilo o važnosti zaštite djece u prometu i važnosti ulaganja zajedničkih napora u to. Na tribini su sudjelovali Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, predstavnik Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Rajko Horvat, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije Josip Mataija, predstavnik ministarstva znanosti i obrazovanja Darko Tot, spec. dječji kirurg i voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Klinike za dječje bolesti Grada Zagreba prim. Zoran Barčot i ravnatelj Drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivica Buljan.
Više o tome pročitajte ovdje.