Obilježeno 30 godina programa „Rodilište – prijatelj djece“

Obilježeno 30 godina programa „Rodilište – prijatelj djece“

U organizaciji Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Ministarstva zdravstva, u Zagrebu je 22. studenoga 2023. održana stručna konferencija kojom je obilježeno 30 godina rada na promicanju i potpori dojenju u Republici Hrvatskoj kroz program „Rodilište – prijatelj djece.“

Uvodne pozdravne govore održale su izaslanica predsjednika Vlade RH, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, dr.med, državna tajnica Ministarstva zdravstva, prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. med. spec. te predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj Regina M. Castillo.

Na konferenciji je istaknuto kako je promicanje i podrška dojenju u najboljem interesu zdravlja i djeteta i majke te da mora biti i jest javnozdravstveni prioritet Hrvatske. Naglašeno je kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u kojoj su sva javna rodilišta stekla status „Rodilište – prijatelj djece”, no održivost programa i standarda ostaje izazov na kojemu treba nastaviti raditi. Potrebno je dodatno podržati osnivanje grupa za podršku dojenju, podržati kontinuirano educiranje zdravstvenog osoblja u rodilištima i u primarnoj zdravstvenoj skrbi te osigurati podršku cijele zajednice majkama koje doje. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 1993. godine samo je 30% dojenčadi od 3 do 5 mjeseci bilo dojeno, dok je prema posljednjim podacima taj udio narastao na 75%. To se svakako pripisuje i aktivnostima koje se poduzimaju kroz ovaj program.

Uvodna izlaganja održali su dr. Maria Teresa Hernandez Aquilar, izv. prof. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr. med. te izv. prof. dr. sc. Milan Stanojević, dr. med., a na konferenciji su održane i dvije panel rasprave s naglaskom na pogled u budućnost aktivnosti vezanih uz promicanje dojenja kako u zdravstvenom sustavu, tako i u zajednici.

Na konferenciji su se okupili zdravstveni radnici, predstavnici udruga, stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva koji se zalažu i bave promicanjem i pružanjem podrške dojenju. Na konferenciji je dodijeljeno priznanje prof.dr.sc. Josipu Grguriću, dr.med., za njegov predan i ustrajan rad na promociji dojenja i provedbi programa “Rodilište- prijatelj djeteta” koji se razvija i prerasta u program “Rodilište-prijatelj majke i djeteta”. Dodijeljena su priznanja o obnovi statusa „Rodilišta prijatelja djeteta“ Općim bolnicama Varaždin i Gospić, Općoj bolnici Šibensko-kninske županije te Županijskoj bolnici Čakovec.

Konferenciju je pratila Davorka Osmak Franjić, savjetnica pravobraniteljice za djecu.