13. zajednička sjednica predstavnika djece iz cijele Hrvatske u Saboru

13. zajednička sjednica predstavnika djece iz cijele Hrvatske u Saboru

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je 29. studenoga 2023. na 13. zajedničkoj sjednici predstavnika djece iz cijele Hrvatske koja dolaze iz dječjih vijeća, foruma i Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda (NEF) sa saborskim zastupnicima, koju je organizirao Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora.

Na ovogodišnjem susretu sudjelovala su djeca u dobi od 9 do 15 godina iz 25 gradova i općina diljem Hrvatske, a susret je omogućilo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru projekta “Sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj razini.“ Sudionike sjednice pozdravile su predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović, a u ime Saveza društava Naša djeca njegova predsjednica akademkinja Aida Salihagić Kadić.

Djeca su predstavila svoje aktivnosti koje provode od lokalne do europske razine, a teme o kojima su govorila i koje smatraju važnima obuhvatile su razna područja: od financijske pismenosti, prava i potreba djece s teškoćama u razvoju, prava na zdravstvenu zaštitu, zaštite mentalnog zdravlja djece, zaštite u online okruženju i potrebe edukacije djece i odraslih o sigurnom korištenju suvremenih tehnologija do života djece u ruralnim područjima, Gorskom Kotaru i otocima, siromaštva, prava djece na zdrav okoliš i na sigurno okruženje u gradu u kojem žive te prava na slobodno vrijeme i igru. Bila je ovo prilika da djeca iz Požege, Krapine, Kutine, Svete Nedjelje, Banove Jaruge, Vinkovaca, Velike Gorice, Čakovca, Nove Gradiške, Duge Rese, Koprivnice, Tuhelja, Gvozda, Malog Lošinja, Ravne Gore, Pregrade, Petrovskog, Opatije, Zaboka, Dubrovnika, Solina i Bedekovčine odrasle sudionike sjednice upoznaju sa svojim doživljajem ostvarivanja dječjih prava u lokalnim zajednicama u kojima žive, ali i da istaknu potrebe koje imaju kao članovi zajednice. U svojim izlaganjima djeca su govorila i o važnosti poštivanja UN-ove Konvencije o pravima djeteta.

U završnom dijelu sjednice djeca su predstavila svoje sudjelovanje u međunarodnim aktivnostima: u radu i aktivnostima Platforme za participaciju djece Europske unije i Savjetodavnog odbora Platforme, te u aktivnostima djece u Mediteranskom pokretu za dječju participaciju i apelu da se zaustavi rat i zaštite djeca pogođena izraelsko-palestinskom sukobom.

“Djeca nisu budućnost, djeca su sadašnjost, djeca odrastaju sada i zapravo se odrastanje ne može vratiti. Prema tome, djecu treba uključiti sada, u ovom trenutku, da bismo mogli u budućnosti imati neke rezultate” poručila je pravobraniteljica za djecu ovom prigodom.

Sjednicu je pratila i Davorka Osmak Franjić, savjetnica pravobraniteljice za djecu za pravo djeteta na sudjelovanje/participaciju.

Više informacija dostupno je na https://sabor.hr/hr/press/priopcenja/u-saboru-odrzan-susret-djece-iz-djecjih-vijeca-foruma-i-nacionalnog-foruma-djecjeg.

(Fotografija preuzeta s https://sabor.hr/hr/press/priopcenja/u-saboru-odrzan-susret-djece-iz-djecjih-vijeca-foruma-i-nacionalnog-foruma-djecjeg)