46. Temeljni tečaj za pravosudnu policiju

46. Temeljni tečaj za pravosudnu policiju

U Centru za izobrazbu Ministarstva pravosuđa i uprave u Remetincu 2. svibnja 2024. godine zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika održala je predavanje i radionicu na 46. temeljnom tečaju za pravosudnu policiju.

Kao i na dosadašnjim tečajevima, govorila je o pravima i potrebama djece čiji su roditelji u zatvoru, o tome što zatvorski sustav može učiniti za ovu skupinu djece te o promjenama i unaprjeđenjima u zatvorima tijekom zadnjih godina. Izlagala je i o potrebi osviještenosti pravosudnih policajaca o potrebama djece, o tome kako oni mogu zajedno s organizacijama civilnoga društva i stručnjacima iz različitih sustava biti podrška djeci zatvorenika, što prema nizu studija ima pozitivne posljedice za djecu, obitelji zatvorenika i osobe koje brinu o djetetu, same zatvorenike, zatvor i njegove djelatnike te zajednicu i društvo. Posebno je naglašena potreba integrativnog pristupa ovoj ranjivoj skupini djece i činjenica da je na svakom mjestu na kojem se nalazi dijete moguće osigurati podršku u osjetljivoj obiteljskoj situaciji.

U dijelu iskustvenog učenja polaznici su, odgovarajući na pitanja ili procjenjujući različite tvrdnje, zamišljali kako se osjeća dijete zatvorenika, što mu treba, što ga muči te se upoznavali s predrasudama o djeci zatvorenika. Osim toga, polaznici su na temelju sadržaja iz knjige S obje strane rešetke što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru raspravljali o perspektivi osobe koja ima osobno iskustvo obiteljske situacije u kojoj je roditelj u zatvoru.

Polaznici su također, uz suglasnost uprave Zatvora u Zagrebu, imali priliku obići prostore u kojima se djeca susreću s roditeljem u zatvoru, gdje čekaju i kojim putem ulaze i izlaze iz zatvorskih prostora. Pri tome im je praktične aspekte brige o djetetovoj dobrobiti prilikom posjete roditelja u zatvoru slikovito i poticajno iznijela viša stručna savjetnica Odjela za tretman, psihologinja Sanja Sladić.