Akcijom “Poštujte naše znakove” do veće sigurnosti djece u prometu

Akcijom “Poštujte naše znakove” do veće sigurnosti djece u prometu

U sklopu tradicionalne edukativne akcije MUP-a “Poštujte naše znakove”, u Ravnateljstvu policije u Zagrebu, 6. rujna 2019. održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali voditelj Sigurnosti cestovnog prometa Ravnateljstva policije Josip Mataija, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Tom su prigodom predstavljene aktivnosti koje će policija provoditi u okviru akcije, a posebno je istaknuto kako upisanih novih 38 tisuća upisanih učenika prvog razreda osnovne škole ujedno znači i toliko novih ranjivih sudionika u prometu.

Podsjećajući na to pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević istaknula je kako je sigurnost djece u prometu ponajprije briga i odgovornost odraslih te da svi zajedno moramo poduzeti sve kako bi djeca ostvarila svoje pravo na sigurnost. Upozorila je i na zabrinjavajuće podatke MUP-a o stradavanju djece u prometnim nesrećama te podsjetila kako odrasli moraju imati na umu da djeca nisu svjesna opasnosti koje na njih vrebaju na prometnicama.

Zato je pozvala sve  sudionike u prometu da poštuju prometne propise te da budu posebno oprezni u blizini škole. Poručila je svim vozačima da vode računa o ograničenjima brzine, naročito u blizini škole, da prilagode brzinu i propuste djecu te da djecu u osobnim vozilima prevoze u propisanim autosjedalicama uz korištenje sigurnosnog pojasa i bez korištenja mobitela u vožnji.

Posebno je upozorila na potrebu zaštite djece koja sudjeluju u prometu kao vozači bicikla i često stradavaju. Prijevoznike je pozvala da djecu prevoze sigurnim autobusima i da kontinuirano ulažu u kvalitetu prijevoza, a predstavnike lokalnih zajednica da osiguraju dobru cestovnu infrastrukturu za sigurno kretanje djece, ali i uređene površine oko škola.

Pomoćnik ministrice Momir Karin, pozdravljajući akciju koju MUP kontinuirano provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, podsjetio je i na kurikularnu reformu koja uvodi temeljite promjene u školu, a jedan od njezinih ciljeva je i naučiti djecu kako sačuvati svoj život, a i tuđe živote.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija istaknuo je da ovogodišnje stanje sigurnosti upućuje na smanjenje svih pokazatelja prometnih nesreća, kao i svih stradavanja u njima, ali da je broj stradavanja djece i dalje jako zabrinjavajući. Porast smrtno stradale djece-pješaka u ovoj godini, poziva na uzbunu i zahtijeva ulaganje dodatnih napora svih kako bi se spriječilo daljnje stradavanje djece koja su najranjivija skupina sudionika u prometu, upozorio je. Najavio je da će policijski službenici posjetiti sve prve razrede u Hrvatskoj i djecu upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu te će im se podijeliti reflektirajuće kišne kabanice kako bi bila vidljivija u prometu. Predstavnici policije sudjelovat će i na prvim roditeljskim sastancima kako bi savjetovali roditelje kako poučiti djecu sigurnome ponašanju na cesti.

Više o konferenciji i preventivnim aktivnostima policije pročitajte ovdje.