Animirani svijet dječje mašte na 8. VAFI-ju u Varaždinu

vafi dodjela nagrada2017U Varaždinu je od 1. do 4. lipnja 2017. održan osmi po redu Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih VAFI. Festival organizira filmsko-kreativni studio VANIMA, a ove godine zemlja-partner bila je Kina. Posebnost VAFI-ja je to što uz ostale nagrade dodjeljuje i nagradu Plavi VAFI za promicanje dječjih prava te u tom dijelu već godinama surađuje s UNICEF-ovim uredom za Hrvatsku i Pravobraniteljicom za djecu.
U konkurenciji je prikazano ukupno 122 filma iz 37 zemalja. Njihovi autori, djeca u dobi od pet do 18 godina, natječu se u kategorijama MINI – do 10 godina, MIDI – 11 do 14 i MAXI –15 do 18 godina. Stručni žiri, u kojem su bili istaknuti animatori Midhat Ajanović – Ajan iz Švedske, Johnchill Lee iz Kine i Martina Meštrović iz Hrvatske, prve nagrade dodijelio je, u kategoriji MINI, filmu “Crtanje svjetlom” iz Slovenije, čiji su autori djeca iz dječjeg vrtića, u MIDI kategoriji također slovenskom filmu “U gradu”, a u MAXI kategoriji filmu “Tko je glavni i odgovorni ovdje?” iz Rusije.
Nagrada Plavi VAFI, koju su dodijelile Gorana Banda iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, pripala je filmu “Chemion protiv osteosarcoma”, čiji je autor 11-godišnji dječak iz Italije koji je film stvarao u bolnici, tijekom liječenja od raka.
Ovim filmom dječak, kroz uzbudljive akcijske prizore, predočuje na koji način lijekovi koje je primao napadaju stanice raka i svladavaju zloćudnu bolest. Razumijevanje bolesti i tijeka liječenja snažna je potreba svakog djeteta suočenog s neizvjesnom dijagnozom, a odraslima nije lako objasniti to na djeci razumljiv način. Mladi autor u tome je uspio te je svojim filmom ponudio informaciju koja je ljekovita i koja ispunjava nadom, istaknuto je u obrazloženju nagrade Plavi VAFI.
U svakoj kategoriji dodijeljeno je i po četiri ravnopravne druge nagrade o kojima više možete doznati na službenim stranicama Festivala VAFI.
U ovogodišnjoj konkurenciji mladi autori animiranih filmova prikazali su u mnogim svojim ostvarenjima bogatstvo kreativnoga izraza, razigranost i maštovitost, smisao za humor, ali i mnoga kritička promišljanja o svijetu koji ih okružuje. Istaknuli su neke probleme poput zagađenosti okoliša, ljudske pohlepe i nasilja, predrasuda i isključivosti, a ujedno su i ponudili neka svoja rješenja. Svojim su filmovima upozorili i na pravo djece na sigurnost, na zdravlje, na posebnu zaštitu djece u ratnim sukobima i na zaštitu djece izbjeglica, pravo na roditeljsku skrb i podršku u teškim obiteljskim prilikama, na zaštitu od diskriminacije.
No svi oni zajedno ponajviše govore o dječjem pravu na igru i slobodno izražavanje svojih ideja. Otuda inicijative koje djeci omogućuju da se izražavaju putem vlastitih filmova i da predstavljaju svoje stvaralaštvo, primjerice na festivalu kao što je VAFI, s pravom možemo smatrati vrijednim doprinosom ostvarivanju prava djece.