Časopis “Pravnik” posvećen 20. obljetnici Konvencije o pravima djeteta

Časopis “Pravnik” posvećen 20. obljetnici Konvencije o pravima djeteta
pravnik_webU povodu 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, časopis za pravna i društvena pitanja “Pravnik”, svoje je posebno izdanje u cijelosti posvetio temama iz područja zaštite dječjih prava. Časopis izdaje studentska Udruga Pravnik, a posebno izdanje ostvareno je u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu i uz njegovu potporu. Pravobraniteljica Mila Jelavić sudjelovala je u javnom predstavljanju časopisa 18. studenoga 2009. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Posebno izdanje časopisa “Pravnik”, naslovljeno “Zbornik radova povodom 20. godišnjice Konvencije o pravima djeteta”, predstavili su glavni urednik i njegov zamjenik, studenti Vedran Ceranić i Tin Oraić. Uvodno su o važnosti takvog studentskoga angažmana govorili prodekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marko Petrak i predstojnica Katedre za obiteljsko pravo prof. dr. sc. Dubravka Hrabar.

Zbornik donosi ukupno 13 članaka, uz uvodnu riječ sveučilišne profesorice Dubravke Hrabar. U njemu su objavljeni stručni i drugi radovi studenata, od kojih su neki dobitnici rektorove nagrade te znanstveni radovi asistenata s pravnih fakulteta u Zagrebu i Osijeku. Među člancima je i intervju s pravobraniteljicom za djecu Milom Jelavić.

Pravobraniteljica je u svome izlaganju na promociji zbornika istaknula važnost angažiranja pravnih i drugih stručnjaka i znanstvenika u proučavanju i istraživanju tema o zaštiti i promicanju prava djeteta. Stoga je njezin Ured spremno podržao studente pravnih fakulteta koji su odlučili na ovakav način obilježiti 20 godina postojanja Konvencije o pravima djeteta.