Bjelovar: Predavanje o zaštiti prava djece u medijima

Bjelovar: Predavanje o zaštiti prava djece u medijima

dijete mikrofonNa poziv Predškolske sekcije Ogranka HPKZ-a Bjelovar, savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego u Bjelovaru je, 14. prosinca 2013., održala predavanje o zaštiti prava djece u medijima. Skup je pratilo pedesetak odgojiteljica, stručnih suradnica i ravnateljica dječjih vrtića i osnovnih škola s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

Savjetnica M. Flego u prvom je dijelu izlaganja predstavila djelokrug, ovlasti i način rada pravobraniteljice za djecu, ustroj njezina Ureda te rezultate ostvarene u 10 godina postojanja ove samostalne i neovisne institucije za zaštitu i promicanje prava djece u Hrvatskoj.

U drugom dijelu, u izlaganju “Zaštita prava djece u medijima” detaljno je prikazala problematiku zaštite prava djece u medijima, zakonski okvir i mogućnosti zaštite te aktivnosti pravobraniteljice u vezi s praćenjem i unapređivanjem ovih prava. Uslijedila su brojna pitanja iz puiblike o odgovornostima djelatnika predškolskih ustanova u zaštiti privatnosti djece, o mogućnostima i rizicima suradnje odgojno-obrazovnih ustanova s medijima, osobito lokalnima, te općenito o zaštiti najboljeg interesa djeteta u području medijskih prava djece.