Budva: CRONSEE o zaštiti djece na internetu

Budva: CRONSEE o zaštiti djece na internetu

Budva 3Redovita godišnja konferencija Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe CRONSEE, održana od 12. do 14. rujna u Budvi u Crnoj Gori, bila je posvećena temi zaštite djece od zloupotrebe putem interneta. Sudionici skupa bili su predstavnici devet pravobraniteljskih institucija, među kojima i Hrvatska te predstavnici organizacije Save the Children, koja podupire rad Mreže od njezina osnutka. U dijelu rasprave sudjelovali su i istaknuti predstavnici vlade Crne Gore. Uime domaćina, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Republike Crne Gore, skup je vodila njegova zamjenica Nevenka Stanković.

Na početku konferencije sudionike su pozdravili potpredsjednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder, ministar rada i socijalne skrbi Suad Numanović i direktorica Ureda za sjeverozapadni Balkan pri organizaciji Save the children Andrea Žeravčič. Pomoćnik crnogorskog ministra za informacijsko društvo i telekomunikacije Radule Novović održao je izlaganje o zaštiti djece na internetu, a u raspravi je sudjelovalo i savjetnik premijera Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić.

O problematici zaštite djece na internetu i iskustvima iz svojih sredina govorili su predstavnici pravobranitelja iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Vojvodine, Slovenije, Makedonije, Grčke, Kosova i Hrvatske. Zajedničko svim izlaganjima je da je zlouporaba djece putem interneta rastući problem za čije se rješavanje i prevenciju još uvijek traže odgovarajući mehanizmi, kako u području pravne regulacije, tako i u praksi. Svi pozivaju na bolju suradnju i povezivanje resora te zajednički rad nadležnih institucija s nevladinim organizacijama. U preventivnom djelovanju istaknuta je uloga odgojno-obrazovnog sustava, koji bi o sigurnom korištenju interneta trebao poučiti ponajprije djecu, ali i roditelje, koji su prvi pozvani štititi djecu. Zahtjev za sustavnom edukacijom djece u školi o ovoj temi, zajednički je zaključak svih izlaganja. Predstavnici Grčke i Hrvatske usto su se založili i za intenzivnije uključivanje djece u preventivne aktivnosti i vršnjačko poučavanje, što daje djelotvornije rezultate.

Savjetnica hrvatske pravobraniteljice za djecu Ana Babić, u svom je izlaganju “Pravobranitelj za djecu RH u zaštiti djece od zloupotrebe putem interneta”, iznijela pregled problema, prikazala aktivnosti svih institucija i drugih aktera angažiranih u zaštiti djece u Hrvatskoj, te upozorila na slabosti i nedorečenosti koje zasad otežavaju njihovo koordinirano djelovanje. Posebno je prikazala rad i aktivnosti pravobraniteljice za djecu u ovom području, od predlaganja izmjena zakona, do pojedinačnih specifičnih preporuka.   

U raspravi su iznesena iskustva dobre prakse, aktivnosti pravobraniteljskih ureda u području podizanja svijesti u društvu općenito, a posebno među djecom, o potencijalnim rizicima i važnosti sigurnog interneta za djecu. Raspravljalo se i o pojedinačnim slučajevima koji su prijavljivani pravobraniteljima.

Najavljeno je da će Save the Children koordinirati regionalno istraživanje o iskorištavanju djece na internetu, u kojem će sudjelovati pet institucija, članica CRONSEE-a. Najavljeno je da bi se članice do kraja rujna trebale dogovoriti o tome koja će zemlja, odnosno institucija, preuzeti predsjedanje CRONSEE-om nakon Crne Gore.