Centar za nestalu i iskorištavanu djecu jugoistočne Europe u Grčkoj

Centar za nestalu i iskorištavanu djecu jugoistočne Europe u Grčkoj

AtenaU organizaciji Međunarodnog centra za nestalu i iskorištavanu djecu (ICMEC- International Centre for Missing & Exploited Children) i grčke udruge “Dječji osmijeh”, u Maroussiju u Grčkoj je 11. listopada 2010. otvoren Centar za nestalu i iskorištavanu djecu jugoistočne Europe (SEEC).

Prije svečanog otvaranja, u gradskoj vijećnici u Maroussiju održana je prezentacija Centra. Nakon uvodnih govora predsjednika Međunarodnog centra za nestalu i iskorištavanu djecu Jima Cannavina te gradonačelnika Maroussija Georga Patoulisa, Centar je predstavio predsjednik Udruge “Dječji osmijeh” Costas Yannopoulos. Tom su prilikom govorili i regionalni tehnički pomoćnik za pitanja trgovanja ljudima za jugoistočnu Europu u Stalnoj misiji Francuske pri UN-u Eric Panloup, zamjenica generalnog tajnika organizacije Missing Children Europe (MCE) Delphine Moralis i. predsjedavajući Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Grčkoj Daniel Esdras. Skupu se obratio i Alain Remue, predsjedavajući Interpolovog odjela za kaznena djela protiv djece iz Brussela. On i drugi sudionici ove svečanosti dobili su tom prilikom priznanje udruge “Dječji osmijeh” za ostvareni doprinos u zaštiti djece u Europi i svijetu.

Centar za nestalu i iskorištavanu djecu jugoistočne Europe je svečano otvorio grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Droutsas. Među uzvanicima bili su i predstavnici stranih ambasada u Grčkoj,  institucija i nevladinih organizacija iz Grčke, Srbije, Bugarske, Albanije. Otvaranju je nazočila i Branka Reić Kukoč, savjetnica pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske.