Član MMS-a Niko Radujković dobiva Nagradu Luka Ritz

Član MMS-a Niko Radujković dobiva Nagradu Luka Ritz

Zagrebačka Gradska skupština podržala je 19. rujna 2019. prijedlog da se Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost dodijeli učenicima Niki Radujkoviću i Matiji Ostoiću koji se svojim angažmanom istaknuli u prevenciji vršnjačkog nasilja. Nagrada će im biti dodijeljena na svečanosti 16. studenoga, u povodu Međunarodnog dana tolerancije.

Ova vijest, objavljena u četvrtak u mnogim medijima, osobito je važna i sretna za Ured pravobraniteljice za djecu jer je Niko Radujković već dvije godine član Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS-a), unutar koje je pokrenuo pojedine akcije. Primjerice, predložio je da se članovi  MMS-a uključe kao aktivni sudionici Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!”. Također je predložio snimanje filma o teškoćama čitanja te je s udrugom “Kaooosss” surađivao u snimanju kratkog filma koji je nagrađen kao najbolji film na državnoj razini na natječaju Foruma za slobodu odgoja “Oboji svijet bojama tolerancije”.

Osim informacija o Nikinom radu u Mreži mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, mediji prenose i da je odličan učenik Osnovne škole “Dr. Ivan Merz” u Zagrebu, da je nekoliko puta proglašavan učenikom godine te da svira u bendu koji je sudjelovao u akcijama prevencije vršnjačkoga nasilja i zlostavljanja.

Također se navodi da je Niko u svojoj školi među prvima ponudio podršku dječaku iz Sirije koji je došao kao nov učenik u njegov razred i pomogao mu da se uklopi u razrednu sredinu i stekne nove prijatelje.

Da je Niko dobar i pouzdan prijatelj znaju i članovi MMS-a koji su mu među prvima čestitali na osvojenoj Nagradi Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost. I svi mi u Uredu pravobraniteljice za djecu ponosimo se ovim Nikinim novim postignućem i čestitamo mu na tom velikom uspjehu.