COPE-ova lipanjska kampanja – podrška djeci zatvorenika širom Europe

Not my Crime2017 srednjaSvake godine u lipnju europska mreža COPE (Djeca zatvorenika Europe – Children of Prisoners Europe) organizira raznovrsne aktivnosti u sklopu paneuropske kampanje pod nazivom “Zločin nije moj, ali kazna ipak jest” (Not my Crime, Still my Sentence), s ciljem poboljšanja života djece čiji su roditelji u zatvoru i jačanja javne svjesnosti o njihovim pravima i potrebama. U 2017. godini kampanja je istaknula dva cilja, jedan je poboljšanje uvjeta i načina na koji se odvijaju posjeti djece roditeljima u zatvoru, a drugi je podrška djeci zatvorenika koja nisu u kontaktu sa svojim roditeljima, a što će se nastojati ostvariti putem škole.

Ovogodišnjoj kampanji tijekom lipnja će se pridružiti Nizozemska, Poljska, Velika Britanija, Italija, Francuska, Švicarska,Švedska, Rumunjska i Hrvatska, koja već godinama sudjeluje u ovim aktivnostima. Uz snažnu potporu Ureda pravobraniteljice za djecu, koji već godinama zagovara zaštitu prava djece čiji su roditelji u zatvoru, proteklih godina Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa RH sve je aktivnija u ovom području, a veliki iskorak u kvaliteti učinjen je i uključivanjem civilnoga sektora. Tako danas Hrvatska može ponuditi primjere dobre prakse u nekim zatvorima, primjerice u prilagodbi načina organiziranja posjeta djece roditeljima, uređivanje posebnih prostora za susrete zatvorenika s njihovom malom djecom, osnaživanje roditeljskih kompetencija zatvorenika, poticanje zbližavanja i održavanja bliskosti s djecom kroz snimanje poruka roditelja djeci, snimki na kojima očevi ili majke čitaju priče svojoj djeci i slično.
Najsnažnija poruka paneuropske lipanjske kampanje jest da djeca ne smiju biti kažnjena niti smatrana odgovornom zbog pogrešaka i nezakonitog ponašanja njihovih roditelja te da im treba pomoći da odrastaju zaštićena, ali uz očuvanje obiteljskih veza s roditeljem-zatvorenikom, koliko god je to moguće i ako je to u djetetovom interesu.

Not my Crime2017 srednjaNa stranici Ministarstva pravosuđa, u povodu kampanje “Zločin nije moj, ali kazna ipak jest”, najavljene su aktivnosti koje se tijekom lipnja odvijaju unutar zatvorskoga sustava, ali i u sustavima koji skrbe o djeci te događanja namijenjena široj javnosti. Posebno je istaknut Okrugli stol “Razvoj mreže podrške djeci čiji su roditelji u zatvoru”, koji će se održati u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora, u srijedu, 14. lipnja 2017. godine, u 11 sati. Suorganizatori skupa su Odbor za pravosuđe Hrvatskog sabora, Ministarstva pravosuđa – Uprava za zatvorski sustav, pravobraniteljica za djecu i Udruga Roda. Više o tome pročitajte ovdje.
To je tek jedna od aktivnosti, a od svih koji podupiru prava djece očekuje se da na svoj način podrže djecu čiji su roditelji u zatvoru. To valja činiti uz potpuno poštovanje njihove privatnosti, ali i uz podršku njihovom aktivnom sudjelovanju, te slušanje njihovih iskustava, doživljaja i potreba koje vezuju uz roditelja u zatvoru. Više o tome kako podržati njihovo pravo na izražavanje vlastitog mišljenja i sudjelovanje pročitajte na stranicama europske mreže COPE, gdje su i glavne poruke ovogodišnje kampanje.

COPE posteri na eu jezicimaU povodu kampanje COPE je pripremio postere na jezicima koji se govore u Europskoj uniji, među ostalim i na hrvatskom, koji će biti izloženi u ustanovama u kojima borave djeca, a cilj im je potaknuti pružanje pomoći djeci koja zasad ne ostvaruju kontakte sa svojim roditeljima u zatvoru. Tako će i u hrvatskim školama i drugim ustanovama biti izložen poster pod naslovom “Poznaješ li nekoga tko je u zatvoru?”.