Dan ljudskih prava obilježen raspravom o govoru mržnje u javnome prostoru

Dan ljudskih prava obilježen raspravom o govoru mržnje u javnome prostoru

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava te 70. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina organizirao je javni skup “Govor mržnje u javnom prostoru” 10. prosinca 2018.,  u Kući Europe u Zagrebu.
Skup je otvorio ravnatelj Ureda o za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, govoreći o Deklaraciji kao zajedničkom mjerilu postignuća svih naroda i nacija te skupu zajedničkih standarda na području zaštite i promocije ljudskih prava. Predstavio je aktivnosti koje Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina provodi na području suzbijanja govora mržnje, na temelju Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje 2017. do 2022. godine i pratećeg Akcijskog plana.

Okupljenima su se  obratili potpredsjednik Hrvatskog sabora dr. sc. Furio Radin, predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina prof. dr. sc. Milorad Pupovac, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer te profesorica Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Govorilo se o  važnosti uloge i odgovornosti političara u borbi protiv govora mržnje, o ljudskim pravima, toleranciji i ljubaznosti te antidiskriminacijskom pravnom okviru kojim je regulirana problematika govora mržnje.

Na završetku javnog skupa, predstavljena je kampanja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina s preporukama za suzbijanje govora mržnje u političkom prostoru. Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu skup je pratila savjetnica Ester Radmilo.

Više o skupu i o kampanji pročitajte ovdje.