Dan sigurnijeg interneta – 10. veljače

Dan sigurnijeg interneta – 10. veljače

sigurni_internetU mnogim zemljama svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, 10. veljače obilježava se kao Dan sigurnijeg interneta. Tim povodom organiziraju se brojne aktivnosti s djecom, projekti za djecu, roditelje i nastavnike, ali i kampanje kojima je cilj podizanje javne svijesti o važnosti odgovorne uporabe interneta i mobilne telefonije.

Internet djeci omogućuje ostvarenje brojnih njihovih prava – od prava na informacije, izražavanje vlastitog mišljenja, obrazovanje, komunikaciju, sve do prava na igru. On sve više postaje omiljena dječja zabava i način njihova međusobnog povezivanja i druženja,

No, djeca putem interneta doživljavaju i povrede prava – na privatnost, na zaštitu od nasilja i od potencijalno štetnih informacija i sadržaja. Proteklih godina sve je prisutnija opasnost od vršnjačkog zlostavljanja putem interneta ili cyberbullyinga.

Stoga je važno uputiti i djecu i roditelje, kao i sve profesionalce koji rade s djecom, kako se zaštititi od mogućih rizika te kako pravilno koristiti nove tehnologije, štiteći svoja prava i poštujući prava drugih. Osvješćivanje opasnosti i teškoća nipošto ne bi smjelo rezultirati zabranom i sprečavanjem pristupa djece internetu, ali svakako upućuje na važnost potpore i skrbi koje su odrasli dužni pružiti djeci.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić u više je prilika pozvala i djecu i odrasle da se informiraju o mogućnostima zaštite, upućujući im preporuke i savjete u vezi s time. Sedam zlatnih pravila za sigurno chatanje i SMS-dopisivanje – poruke djeci i Zaštita djece od zlostavljanja putem mobitela – poruke roditeljima, sažetak su poruka i savjeta stručnjaka koje je i pravobraniteljica uputila javnosti.

Ured pravobraniteljice za djecu pridružuje se ovim aktivnostima sudjelovanjem u radu stručnoga skupa “Sigurnost djece u osnovnoj školi”, koji 10. veljače 2009. organizira Agencija za odgoj i obrazovanje u zagrebačkoj Osnovnoj školi Trnsko. Tom prilikom savjetnica Ana Pezo održat će izlaganje “Prava djece i elektronički mediji”.