Dan sigurnijeg interneta u OŠ I. Kršnjavog u Zagrebu

Dan sigurnijeg interneta u OŠ I. Kršnjavog u  Zagrebu

U Osnovnoj školi Izidora Kršnjavog u Zagrebu, u povodu Dana sigurnijeg interneta, 5. veljače 2019., predstavljen je projekt edukativne online platforme Sigurni na internetu (SINI), namijenjene edukaciji učenika, roditelja i stručnjaka, o sigurnosti djece u digitalnom okruženju. Projekt je predstavio Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD), a njegov voditelj Tomislav Ramljak istaknuo je kako je svrha projekta usmjeriti pozornost na internetsku sigurnost djece i prevenciju e-nasilja.

Platforma SINI se upravo razvija i trebala bi biti dostupna početkom školske godine 2019./2020. Partneri u izgradnji platforme su, uz CNZD, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) i tvrtke A1, Hrvatski Telekom i Tele2.

Platforma uključuje edukativne sadržaje za djecu, mlade i roditelje o zaštiti na internetu i sigurnom korištenje mobilnih uređaja i novih tehnologija. SINI je nastala kao odgovor na realnu potrebu brojnih stručnjaka, profesora i učitelja za edukacijom o sigurnosti na internetu. Riječ je o sveobuhvatnoj elektroničkoj platformi koja omogućuje stručnjacima diljem Hrvatske jednostavno usavršavanje, što je posebno važno za stručnjake u regijama gdje je ovakav tip edukacije rijetko dostupan – istaknuto je na skupu.
Na svečanosti u školi bila je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja je u toj prilici naglasila odgovornost odraslih i važnost rada na razvoju medijske i digitalne pismenosti djece na svim razinama odgojno-obrazovnoga sustava, po mogućnosti već od dječjega vrtića. Stručna podrška na tom je području potrebna ne samo djeci, već i njihovim roditeljima  i učiteljima, istaknula je.

Na skupu je također predstavljena ažurirana brošura za školsku godinu 2018./2019. “Kako se zaštititi”, s informacijama primjerenim učenicima i roditeljima o sigurnoj upotrebi digitalnih uređaja.

Dan sigurnijeg interneta obilježava se i ove godine u 130 zemalja svijeta, s ciljem promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Ovogodišnji zajednički slogan te akcije je “Zajedno za bolji internet”. (Izvor/foto: HINA, D. Senčar)