Pravobraniteljica s učenicima otvorila izložbu “OSLONI SE NA DJEČJA PRAVA” u ŠPUD Osijek

Pravobraniteljica s učenicima otvorila izložbu “OSLONI SE NA DJEČJA PRAVA” u ŠPUD Osijek

“Pozivam sve odrasle da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se svako dijete doista moglo osloniti na UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta – jer to nije stvar dobre volje ili milosrđa, već je to obveza odraslih”, rekla je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević na svečanom otvaranju izložbe “OSLONI SE NA DJEČJA PRAVA”, održane u povodu obilježavanja 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, 28. studenoga 2019., u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku. Na izložbi je prikazano raznovrsno stvaralaštvo učenika nastalo u sklopu zajedničkog projekta s Uredom pravobraniteljice te uz podršku i mentorstvo profesora ŠPUD Osijek.

U želji da na poseban način i zajedno s djecom obilježi tu obljetnicu pravobraniteljica je pozvala na suradnju učenike i nastavnike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku i predložila da zajedno ostvare projekt „Osloni se na dječja prava“. Cilj projekta bio je izraditi godišnji kalendar u kojem će učenici prikazati svoj doživljaj i razumijevanje dječjih prava te tako približiti svojim vršnjacima poruke Konvencije o pravima djeteta.

“Krenuli smo od pitanja: Mogu li se djeca danas, 30 godina nakon donošenja Konvencije o pravima djeteta – doista osloniti na obećanje koje su im odrasli dali s tom Konvencijom?  Početna ideja bio je slogan “Osloni se na dječja prava!”, pa smo se poigrali s idejom da simbol toga bude jastuk – koji bi djeci trebao biti, baš kao i dječja prava, pouzdani oslonac“, objasnila je pravobraniteljica.

Ravnateljica škole Kristina Kopf i njezini suradnici s velikim su entuzijazmom prihvatili tu ideju te su potaknuli veliki broj učenika na promišljanje o tome kako zagovarati prava djece, a rezultat su likovni radovi u raznim tehnikama, ali i intervencije u interijeru i eksterijeru škole gdje su izloženi jastuci s porukom „Osloni se na dječja prava“. Osim kalendara, te likovnih radova u raznim tehnikama, učenici su izradili i majice, torbe, jastučnice, bedževe, stolne kalendare i druge predmete s istom porukom.

“Kad smo dobili poziv iz Ureda pravobraniteljice nismo ni slutili u što će se pretvoriti projekt koji su nam predložili, Projekt u povodu 30 godina Konvencije o pravima djeteta u našoj je školi naišao na veliki interes i odobravanje nastavnika i učenika te smo tu temu uveli u školski kurikul kao godišnji projekt u kojem će sudjelovati svi učenici i nastavnici“, istaknula je ravnateljica Kristina Kopf na otvaranju izložbe.

Početkom školske godine pravobraniteljica je posjetila školu i održala predavanje za učenike i nastavnike, zatim su u školi održane mnogobrojne radionice s ciljem upoznavanja učenika s Konvencijom, a nakon toga uslijedilo je kreativno oblikovanje i vizualizacija učeničkih ideja, uz podršku velikog broja uključenih profesora. Umjetnički aspekt cijelog projekta koordinirala je profesorica Marija Adrić Soldo, a organizacijski i pedagoški pedagoginja Biljana Nađ. Za grafičko oblikovanje kalendara, kataloga izložbe i drugih vizuala bio je zadužen profesor Josip Kaniža sa suradnicima.

Posebno je dojmljivo to što su prilikom izrade  kalendara učenici koristili vlastite fotografije iz djetinjstva na koje su crtežom intervenirali i pretvorili ih u djela koja naglašavaju važnost djetinjstva i svjesnost o dječjim pravima. Rekla je to profesorica ŠPUD Osijek Jelena Lulić dajući stručni osvrt na učeničke radove te je istaknula kako cijela izložba afirmativno prikazuje realizirana prava djece – kakva i trebaju biti.

Izložbu su službeno otvorili učenici Tomislav Terzić i Toma Geić koji su rekli kako su kroz projekt doznali više o pravima djece i istaknuli da je jako važno da se sva djeca upoznaju s Konvencijom o pravima djeteta kroz svoje školovanje.

Na otvaranju izložbe plesni performans „Osloni se na dječja prava“ izveli su studenti 2. godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, pod vodstvom profesorice Maje Đurinović, koji su uz školski glazbeni sastav i scenski nastup učenika 3. razreda ŠPUD Osijek prenijeli snažne i upečatljive poruke o važnosti dječjih prava i potrebi pružanja podrške djeci u odrastanju.

Svečanost otvaranja izložbe bio je poseban doživljaj jer se vidjelo da je cijela škola saživjela s projektom i njegovim porukama. Na jedan dan škola je ponovno oživjela, unatoč štrajku koji i dalje traje. Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević stoga je izrazila veliku zahvalnost i odala priznanje profesorima, ravnateljici i svim zaposlenicima škole te učenicima što su, unatoč neočekivanim teškoćama i preprekama, uspjeli ostvariti ovaj zahtjevni projekt na tako visokoj razini.

Među uzvanicima na ovoj svečanoj prigodi bili su predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, Prosvjetne inspekcije, ureda pučke pravobraniteljice i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, centara za socijalnu skrb, ustanova za skrb o djeci, osječkih osnovnih i srednjih škola te akademske zajednice, kao i brojnih organizacija civilnog društva. Svi gosti dobili su na dar kalendar koji su izradili učenici i profesori ŠPUD Osijek, objavljen u nakladi Ureda pravobraniteljice za djecu, kao podsjetnik na 30. obljetnicu Konvencije o pravima djeteta. Suradnja škole s pravobraniteljicom u sklopu projekta “Osloni se na dječja prava” nastavlja se do kraja ove školske godine.