Dani medijske pismenosti od 8. do 12 travnja

Dani medijske pismenosti od 8. do 12 travnja

I ove godine Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima organiziraju manifestaciju Dani medijske pismenosti pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dani medijske pismenosti održat će se od 8. do 12. travnja 2019., s nizom predavanja, radionica, filmskih projekcija i drugih događanja, koji počinju već u ožujku i protežu se tijekom travnja.

Tim povodom Agencija za elektroničke medije i UNICEF pozivaju knjižnice, vrtiće, škole, fakultete, kina, medije, udruge koje se bave medijskom pismenošću i ostale zainteresirane da se uključe u Dane medijske pismenosti i organiziraju radionicu ili predavanje o nekom aspektu medijske pismenosti za djecu ili odrasle. Takvim zajedničkim angažmanom prošle je godine, u sklopu prvih Dana medijske pismenosti, održano više od 130 događanja u više od 60 gradova diljem Hrvatske.

Svi koji se odluče organizirati neki događaj ili aktivnost mogu ih prijaviti putem obrasca na portalu medijskapismenost.hr,   kako bi kako bi događaj bio uključen u Raspored događanja. Također će dobiti plakate i publikacije “Djeca i mediji – knjižica za roditelje i skrbnike” i “Slikovnica o medijima – medijska pismenost za najmlađe”.

Za svoja predavanja ili radionice organizatori mogu sami odabrati temu iz područja medijske pismenosti i način na koji će se njome baviti ili se poslužiti materijalima koje su za Dane medijske pismenosti pripremili Agencija za elektroničke medije i UNICEF.  Zasad su na stranici Dana medijske pismenosti u elektroničkom obliku dostupni obrazovni materijali od prošle godine, a krajem ožujka tu će biti i novi materijali za vođenje radionica za predškolce, osnovnoškolce i srednjoškolce te materijali za roditeljske sastanke uz teme o medijskoj pismenosti u vrtićima i osnovnim školama.

Poruka na plakatu Dana medijske pismenosti 2019.  “Poštujmo sebe i druge u medijskom prostoru” ističe važnu temu kojoj će se ove godine posvetiti posebna pažnja. Poštovanje prema sebi i drugima u medijima uključuje niz tema: toleranciju, govor mržnje, lažne vijesti, dezinformacije i manipulacije, poticanje empatije i poštovanje ljudskog dostojanstva te zaštita privatnosti i sigurnost u medijima, na društvenim mrežama i komunikacijskim platformama.

Više o Danima medijske pismenosti 2019. pročitajte ovdje.