Dani medijske pismenosti održani “na daljinu”

Dani medijske pismenosti održani “na daljinu”

Treći Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije (AEM) i UNICEF-a i pod pokroviteljstvom ministarstva kulture te znanosti i obrazovanja, koje su bile planirane za travanj s mnoštvom aktivnosti za djecu, ove godine morale su se održati na daljinu zbog pandemije koronavirusa.

Radi potpore nastavi na daljinu, AEM i UNICEF u koordinaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja objavljuju video lekcije medijske pismenosti za učenike osnovnih i srednjih škola, koje pripremaju nastavnici iz različitih dijelova Hrvatske. Video lekcije dostupne su na portalu Medijskapismenost.hr (https://www.medijskapismenost.hr/)

Na portalu se mogu naći informacije i obrazovni sadržaji o prepoznavanju dezinformacija i sigurnosti na internetu (npr. infografika o digitalnim navikama djece i mladih u Hrvatskoj). Također je dostupno za preuzimanje 19 obrazovnih materijala za odgojitelje, nastavnike i roditelje za rad s djecom i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama ili pak u obitelji. Ti materijali razvijeni su u sklopu Dana medijske pismenosti ove i proteklih godina, a od objave prvih materijala prije dvije godine preuzeti su ukupno 200 tisuća puta.

U sklopu Dana medijske pismenosti Agencija za elektroničke medije i UNICEF provode i internetsku kampanju kako bi osvijestili i osnažili građane za kritičko promišljanje, prepoznavanje dezinformacija te sigurno i odgovorno korištenje interneta. Zanimljivi materijali nastali za potrebe te  kampanje također su dostupni na spomenutom portalu.

Znanja i vještine kritičkog odnosa prema medijima i medijske pismenosti pokazali su se osobito važnima u vrijeme izolacije zbog pandemije koronavirusa, kad su djeca, mladi i odrasli silom prilika provodili mnogo više vremena na internetu, što je znatno povećalo i brojne rizike za djecu. Utoliko je danas još važnije osnažiti i podržati ne samo djecu i mlade, već i roditelje i učitelje, u stjecanju i razvijanju medijske pismenosti.

Upravo tome sve kvalitetnije i konkretnije proteklih godina pridonosi portal medijskapismenost.hr, koji sve više postaje i platforma za razmjenu obrazovnih materijala, uključujući i pripreme za nastavu, iz područja medijske kulture te medijske i digitalne pismenosti, pružanje podrške roditeljima u medijskom odgoju djece i pomoć u odabiru pozitivnih medijskih sadržaja za djecu. Vrijednost ove inicijative, koja podupire medijska prava djece, istaknula je i pravobraniteljica za djecu u svojem Izvješću o radu za 2019. godinu.