Dani medijske pismenosti: Utjecaj medija na mentalno zdravlje mladih

Dani medijske pismenosti: Utjecaj medija na mentalno zdravlje mladih

Četvrti Dani medijske pismenosti, održani od 19. do 25. travnja 2021. u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja, izazvali su veliko zanimanje građana, obrazovnih djelatnika, djece i mladih. U fokusu su ove godine bili utjecaj medija i digitalnih platformi na mentalno zdravlje mladih te aktualni problem dezinformacija. Na više od 266 događanja koja su se, na mreži ili uživo, održala u 115 gradova u svim županijama sudionici su imali priliku unaprijediti svoju medijsku pismenosti te učiti o medijima i utjecaju koji oni mogu imati na to kako se osjećamo.

Kako bi podržali djecu i mlade da se bolje nose s izazovima koje donose suvremeni mediji, UNICEF i Agencija za elektroničke medije i ove su godine  pripremili edukativne materijale namijenjene roditeljima, odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima za razvoj medijske pismenosti i poticanje razgovora i unaprjeđivanje znanja  o utjecaju medija na mentalno zdravlje emocije djece i mladih, o influencerima, o dezinformacijama te o prikupljanju podataka na digitalnim platformama.

Svi ti materijali dostupni su na portalu medijskapismenost.hr, na kojem se trenutačno može preuzeti ukupno 28 obrazovnih materijala i 18 videolekcija, na temelju kojih se mogu organizirati radionice za djecu u vrtićima te učenike u osnovnim i srednjim školama – uživo ili u sklopu mrežne nastave.

U sklopu Dana medijske pismenosti sve do sredine svibnja trajao je filmski natječaj za osnovnoškolce i srednjoškolce s temom “Mediji i moji osjećaji”, koji su Agencija za elektroničke medije i UNICEF organizirali u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Na natječaj je pristiglo 39 filmova koje su izradila djeca i mladi, a pobjednici su objavljeni 20. svibnja. Više o tome pročitajte ovdje.