Djeca iz Brod Moravica posjetila ured pravobraniteljice u Rijeci

Djeca iz Brod Moravica posjetila ured pravobraniteljice u Rijeci

Tridesetak učenika Osnovne škole Brod Moravice iz Gorskog kotara doputovalo je 18. prosinca 2019. u Rijeku kako bi se upoznali s radom pravobraniteljice za djecu i njezinog područnog ureda u Rijeci. Susret je organiziran u prostorijama Saveza udruga mladih Primorsko-goranske županije (SUMA PGŽ) u Rijeci, gdje su ih ugostile savjetnice pravobraniteljice za djecu Ana Albrecht Čekada i Danijela Žagar. S djecom su došli njihovi nastavnici i asistentica u nastavi te v.d. ravnatelja OŠ Brod Moravice Duško Zatezalo.

Osnovna škola u Brod Moravicama osnovana je 1818. godine, a ove je školske godine polazi ukupno 38 učenika u sedam razrednih odjeljenja. Djeluje na području Općine Brod Moravice koja ima status područja posebne državne skrbi. Školsko područje obuhvaća četrdesetak sela i zaselaka Općine.

Posjet učenika organiziran je na poziv pravobraniteljice za djecu, uz financijsku podršku UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku, a s ciljem da se djeca upoznaju s dječjim pravima i djelovanjem Pravobranitelja za djecu te da se osnaže u njihovim znanjima i potakne na aktivno sudjelovanje u školi i društvu.

Savjetnice pravobraniteljice upoznale su ih s Konvencijom o pravima djeteta te djelokrugom i načinom rada pravobranitelja za djecu, a s posebnim osvrtom na suradnju s djecom.

Učenici su zatim predstavili svoje aktivnosti u školi i potrebe koje uočavaju, naročito kroz rad Vijeća učenika. Ponosni su na svoje sportske uspjehe u sklopu TSK “Budućnost” Brod Moravice, aktivnosti i status Eko-škole te aktivnosti na očuvanju zavičajnog kajkavskog dijalekta – brodmoravičke kajkavštine.

Učenici mlađih razreda u sadržajima prirode i društva, hrvatskog jezika i likovne kulture u suradnji s učiteljicom engleskog jezika 2015. godine osmislili su, nacrtali i izradili slikovnicu o zdravlju pod nazivom Budi zdrav i veseo. Neke su riječi prevedene s hrvatskoga na romski i engleski jezik. Na taj je način povezana i isprepletena važnost jezika i materinskih govora te se djecu poučava o raznolikosti i upućuje na međusobno uvažavanje i razumijevanje.

Škola ima svoj školski list “Listaki s naše lipice”, a objavili su i svoj Literarno-likovni zbornik radova učenika škole (2008.-2018.). Ta svoja izdanja gosti su darovali Uredu pravobraniteljice za djecu.

Nakon posjeta riječkom uredu, učenici su boravak u Rijeci iskoristili i za posjet znamenitostima i druge aktivnosti na području Rijeke.