Djeca iz Gradine i Lipovca posjetila ured pravobraniteljice u Osijeku

Djeca iz Gradine i Lipovca posjetila ured pravobraniteljice u Osijeku

U osječkom uredu pravobraniteljice za djecu, savjetnici Sanja Vladović i Darko Laksar ugostili su proteklih dana dvije skupine djece kako bi s njima porazgovarali o dječjim pravima, upoznali ih s Konvencijom o pravima djeteta te im predstavili rad pravobraniteljice za djecu i djelovanje njezine Mreže mladih savjetnika.

Tako su 9. svibnja 2019. njihovi gosti bili 35 učenika sedmih razreda Osnovne škole Gradina iz Gradine, koji su se odazvali pozivu u posjet zajedno s tri svoje nastavnice. Druga grupa djece došla im je u posjet 13. svibnja 2019., kad su ugostili 32 učenika viših razreda OŠ Lipovac iz Lipovca, zajedno s njihovom nastavnicom i ravnateljem.

Putem prezentacije, koju su djeca ocijenila zanimljivom, savjetnici su ih poučili o tome što je Konvencija o pravima djeteta, kada je nastala te kako je i zašto osnovan Ured pravobraniteljice za djecu u Republici Hrvatskoj. Upoznali su ih i s načelima Konvencije te grupama prava. Djeca su zatim u raspravi iskazala svoje mišljenje o tome koja prava se ne ostvaruju dovoljno u njihovom životu.

Savjetnici su obavijestili djecu i o tome kako djeluje dječje savjetodavno tijelo pravobraniteljice za djecu – Mreža mladih savjetnika. Najavili su da će krajem iduće školske godine biti objavljen poziv i natječaj za novi saziv MMS-a te su pozvali učenike, koji žele surađivati s pravobraniteljicom, da se prijave.

Uslijedio je razgovor i učenička pitanja, pri čemu su djeca pokazala poseban interes za temu kaznene i prekršajne odgovornosti djece te sankcija za one koji krše zakone.

Nakon posjeta uredu pravobraniteljice za djecu, učenici su svoj dolazak u Osijek iskoristili za posjete drugim institucijama i zabavnim mjestima u regionalnom središtu.