Djeca iz Siska posjetila pravobraniteljicu

Djeca iz Siska posjetila pravobraniteljicu

Sisak_3Učenici 4. b razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića u Sisku posjetili su Ured pravobraniteljice za djecu 19. listopada 2010. i ugodno iznenadili pravobraniteljicu Milu Jelavić svojim znanjem i zainteresiranošću za zaštitu prava djece.

Posjet je organizirao Obiteljski centar Sisačko moslavačke županije u suradnji s  Gradskim poglavarstvom Grada Siska. Učenici su pravobraniteljici poklonili unikatnu slikovnicu o dječjim pravima koju su sami izradili zajedno s učiteljicom Vesnom Gvozden. U slikovnici su pokazali i da kreativno razmišljaju o Konvenciji o pravima djeteta pa su, uz ostalo, napisali: „Imam pravo na izbor športa“; „Neka prestanu svi ratovi na svijetu“; „Imam pravo na čist okoliš“, što je u Sisku već dugo gorući problem. I o tome su učenici ove škole, koja ima status međunarodne eko škole, objavili slikovnicu koju su nazvali „Čarobna ljestvica“, kako bi upozorili na opasnosti zagađenog okoliša i važnost redovitoga mjerenja koncentracije dima u zraku.

Kroz pitanja koja su postavljali pravobraniteljici, učenici su pokazali da ih jako zanima kako se može pomoći djeci bez roditelja i djeci koja žive u dječjem domu te koliko djece živi u domovima i udomiteljskim obiteljima u Hrvatskoj.  Zanimalo ih je i na kakvim sve „slučajevima“  radi pravobraniteljica, koliko ih ima jesu li teški, kako se postaje pravobranitelj za djecu, a upitali su je i „tko je nju branio kad je bila mala“.

Zatim su joj govorili o tome kako provode slobodno vrijeme, kojim se sportovima bave i koliko vremena provode za računalom. Pritom se razvila i rasprava između protivnika i zagovornika računalnih igara i Facebooka, a pravobraniteljica i njezine suradnice upozorile su na opasnosti koje donosi komunikacija s nepoznatima putem interneta i predložile djeci da više vremena provode u sportu i igri s vršnjacima.

Djeca iz Siska poželjela su pravobraniteljici puno uspjeha u radu te da se i dalje bori za prava djece.