Djeca iz zagrebačke OŠ M. Gupca u Maloj kući dječjih prava

Djeca iz zagrebačke OŠ M. Gupca u Maloj kući dječjih prava

Učenici osmih razreda Osnovne škole Matije Gupca iz Zagreba, koji pohađaju nastavu Građanskog odgoja, posjetili su  24. siječnja 2019. godine pravobraniteljicu za djecu, u pratnji svojih nastavnica. Susret pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević i njezinih suradnica  s učenicima organiziran je kroz izlaganja, rad u grupama i igru u Maloj kući dječjih prava, a s ciljem upoznavanje djece s radom Ureda pravobraniteljice i Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice te sa sadržajem i značenjem Konvencije o pravima djeteta UN-a.

U dinamičnoj atmosferi, učenici su razgovarali o tome koja su im prava zajamčena Konvencijom o pravima djeteta, pokušali razlučiti u čemu je razlika između dječjih želja i potreba, odnosno prava utemeljenim na potrebama djeteta, raspravljali o tome kako i odrasli o djeca mogu odgovorno živjeti svoja prava te koje sve institucije i osobe mogu pridonijeti ostvarivanju njihovih prava.

Uz pravobraniteljicu, u ovome je susretu sudjelovala i njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika, a većinu aktivnosti s djecom vodila je savjetnica Davorka Osmak Franić.