Djeca s Lastova i iz Kistanja u splitskom uredu pravobraniteljice

Djeca s Lastova i iz Kistanja u splitskom uredu pravobraniteljice

Splitski ured pravobraniteljice za djecu u listopadu posjetile su dvije skupine djece s područja Dalmacije. Učeničko vijeće Osnovne škole Braća Glumac s otoka Lastova u pratnji pedagoginje posjetilo je ured pravobraniteljice 11. listopada 2019. Također, učenici osmih razreda Osnovne škole Kistanje iz Kistanja, u pratnji profesorice hrvatskog jezika i  profesora povijesti, došli su u posjet 28. listopada.

Djecu su ugostile savjetnice pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč i Ana Babić. Prilikom posjeta savjetnice su djecu pobliže upoznale s pravima djece, Konvencijom o pravima djeteta te radom pravobraniteljice za djecu i djelovanjem njezine Mreže mladih savjetnika.

Uz vodstvo dviju savjetnica učenici su u grupama, kroz igru i radioničke aktivnosti, upoznala pojmove potreba, prava i odgovornosti djece. Savjetnice su ih upoznale s Konvencijom o pravima djeteta te grupama dječjih prava. Nakon što su im dale detaljne informacije o Mreži mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu i najavile da će se natječaj za novi saziv Mreže raspisati sljedeće godine, savjetnice su pozvale djecu koja žele aktivno surađivati s pravobraniteljicom da se jave na natječaj. Djeci su uručile prigodne darove i Konvenciju o pravima djeteta na jeziku bliskom djeci.

Nakon posjeta uredu pravobraniteljice za djecu, učenici su obišli i druga njima zanimljiva mjesta u Splitu. (Na naslovnoj slici: učenici iz Osnovne škole Kistanje)

Djeca iz Osnovne škole Lastovo kroz igru su učila o dječjim potrebama i pravima