Dječje gradsko vijeće Opatije pozvalo kandidate za EU parlament da postanu Prvaci dječjih prava

Dječje gradsko vijeće Opatije pozvalo kandidate za EU parlament da postanu Prvaci dječjih prava

U povodu raspisanih izbora za 12 članova Europskoga parlamenta iz Republike Hrvatske, a u sklopu međunarodne kampanje “Glasaj za djecu” (Vote for Children), u Villi Antonio u Opatiji, 14. svibnja 2019. održano je druženje vijećnika Dječjeg gradskog vijeća (DGV) Grada Opatije s kandidatima na izborima za Europski parlament. Susret je organiziralo Društvo Naša djeca (DND) Opatija, a njihovu pozivu odazvali su se kandidati s kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament s područja Primorsko-goranske županije: Romana Jerković (SDP), Majda Manjgotić Paravić (Unija Kvarnera) te Nebojša Zelič (Možemo! – politička platforma). Na susretu su sudjelovala djeca – vijećnici XI. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije, bivši vijećnici i članovi Dječjeg foruma DND-a predstavili

Djeca su tom prilikom predstavila potencijalnim hrvatskim europarlamentarcima mnogobrojne aktivnosti i projekte koje provode u suradnji s Društvom Naša djeca na području Grada Opatije te svoje brojne međunarodne aktivnosti. Predstavila su rezultate istraživanja “Kakvu Europu djeca žele” (The Europe Kids Want) i europsku kampanju “Glasaj za djecu – postani Prvak dječjih prava”, u koju se aktivno uključilo Društva Naša djeca Opatija i Savez društava Naša djeca Hrvatske, kao i Ured pravobraniteljice za djecu.

Vijećnici DGV-a Opatija kandidatima su postavili pitanja o dječjim socijalnim pravima, zapošljavanju i zaštiti okoliša te su ih pozvali da se zauzmu za prava djece i postanu Prvaci prava djeteta. Kandidati su izrazili oduševljenje predstavljenim aktivnostima djece.

Tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić govorila je o UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta i ovogodišnjem obilježavanju 30 godina Konvencije, u kojem DND Opatija planira niz prigodnih aktivnosti uz sudjelovanje djece.

Na susretu s kandidatima za EU parlament posebno je bilo riječi o pravu djece na sudjelovanje i primjerima dobre prakse dječje participacije u Hrvatskoj, što su svakako Dječje gradsko vijeće Grada Opatije, koje je u suradnji s DND Opatija aktivno od 2001., te sudjelovanje njihovih predstavnika u radu dječjeg vijeća europske mreže Eurochilda i Vijeća za djecu RH. Kao dobar primjer dječjeg sudjelovanja spomenuta je i Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu. Grad Opatija i DND Opatija bili su u listopadu 2018. i domaćini međunarodne konferencije mreže Eurochild “Gradimo bolju Europu s djecom: Pridružite nam se!” (Building a better Europe with children: All Aboard!).

Događanje su pratili učenici polaznici programa Građanskog odgoja iz opatijske i lovranske osnovne škole, ravnatelji škola i vrtića te savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, koja je također pozvala kandidate za EU parlament da, u skladu s preporukom pravobraniteljice za djecu i pozivom djece iz Opatije, uistinu postanu Prvaci prava djece.