Dječji vijećnici Velike Gorice pitaju gradonačelnika

Dječji vijećnici Velike Gorice pitaju gradonačelnika

Sjednice Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice, na kojima gradonačelnik sa suradnicima odgovara na dječja pitanja i prijedloge, tradicionalno se održavaju i u povodu Dječjeg tjedna. Prva takva sjednica u ovoj školskoj godini održana je 12. listopada 2016., a na njoj su predstavnici dječjih vrtića i osnovnih škola pokazala znanje i hrabrost, kao i spremnost da se zauzmu za potrebe sve djece na području svojega grada. Predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Petra Barišić vješto je vodila sjednicu uz pomoć svojih zamjenica.

Mališani iz dječjih vrtića morali su se popeti na postament da bi se vidjeli iza govornice, ali sve njihove poruke i pitanja, kao i poruke njihovih starijih kolega, dobro su se čule. Gradonačelniku Draženu Barišiću nije bilo lako odgovarati na mnogobrojna pitanja poput: kada će se napraviti nogostup na glavnoj ulici u Šćitarjevu, hoće li se urediti jezero Čiče kako bi se djeca bavila sportovima na vodi, može li grad pomoći da učenici OŠ Vukovina dobiju garderobne ormariće i da se u OŠ Novo Čiče uredi školski vrt, hoće li se nabaviti nove sprave za dječja igrališta i kada će napokon i Velika Gorica dobiti veliki i mali plivački bazen. Bilo je i prijedloga da se umjesto školskih udžbenika, koje su i gorički osnovci dobili besplatno od grada, u škole uvedu tableti, kao i da se omogući ljetovanje na moru za djecu čiji roditelji im to ne mogu sami priuštiti.

Na pitanja su, uz gradonačelnika, odgovarali i njegovi suradnici koji su morali ponekad i objašnjavati zašto su se neki radovi i ciljevi morali odgoditi ili zamijeniti drugim prioritetima. Gradonačelnik je obećao da će dječje želje i prijedloge, koje zasad još nije moguće ostvariti, uvrstiti u plan za sljedeće godine, a neki od njih trebali bi se ostvariti već sljedećega ljeta.

Proteklih godina na ove sjednice redovito se pozivaju i predstavnici Ureda pravobraniteljice za djecu, kojima djeca također postavljaju pitanja. Na pitanje može li se za djecu iz Dječjeg gradskog vijeća organizirati predavanje o dječjim pravima, savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego odgovorila je kako će ih pravobraniteljica Ivana Milas Klarić vrlo rado ugostiti u „Maloj kući dječjih prava“ pri svome Uredu u Zagrebu, gdje se često susreće s djecom, te je pozvala Dječje gradsko vijeće u posjet.

Susret je završio zajedničkim fotografiranjem, a i djeca i gradonačelnik uzajamno su si čestitali na hrabrom držanju.