Dječja savjetnička mreža u Osijeku

Dječja savjetnička mreža u Osijeku
savjetnicka_mreza_djeceosU osječkom uredu pravobraniteljice za djecu 11. ožujka 2010. održan je sastanak djece-savjetnika pravobraniteljice iz Osijeka, koji su članovi savjetničke mreže Hrvatske. Osječku mrežu čini devetero djece učenika završnih razreda osnovne i prva dva razreda srednje škole. Hrvatska mreža savjetnika bit će dio Mreže mladih savjetnika Europske mreže pravobranitelja za djecu – ENYA, koja je u osnutku.
Ova inicijativa u koju su se uključile 22 države Europe ima za cilj osnaživanje dječjeg sudjelovanja u društvu i davanje mogućnosti djeci da se čuje njihov glas i mišljenje o stvarima koje ih se tiču.
Zbog lakšeg komuniciranja i povezivanja djece iz hrvatske mreže kreiran je poseban internetski forum za članove mreže na kojem djeca već iznose i razmjenjuju svoja mišljenja o važnim temama u društvu, a imaju mogućnost i sami birati teme o kojima žele reći svoj stav i predložiti aktivnost. Njihove stavove i mišljenja pravobraniteljica za djecu će pažljivo razmatrati i uzeti u obzir prilikom definiranja svojih stajališta.
U osječkom uredu pravobraniteljice za djecu, uz savjetnicu pravobraniteljice Sanju Vladović, djeca iz Osijeka su se na prvom sastanku upoznala i uživo, iako  već neko vrijeme komuniciraju putem dječjeg foruma. Sastanku su se putem video veze iz zagreba priključile i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić te njezina savjetnica Tanja Opačak koja je koordinatorica hrvatske mreže mladih savjetnika. S djecom su se upoznale i razmijenile mišljenja o dječjoj mreži, mogućim temama i načinu komunikacije. Navedena je i mogućnost da se sva djeca – članovi hrvatske mreže  po završetku školske godine upoznaju i druže u nekom od gradova u Hrvatskoj. Razgovaralo se i o budućim aktivnostima u okviru Europske mreže mladih savjetnika pravobranitelja za djecu.

mila_i_savjetniciosijek12.3.10savj__mrezaos_2