Dodijeljena Nagrada Luka Ritz

Dodijeljena Nagrada Luka Ritz

Nagrada Luka Ritz 2012Ivona Farkaš, učenica 8. razreda Osnovne škole Kralja Tomislava u Našicama i Klara Đurkin, učenica 4. razreda Gimnazije Čakovec dobitnice su godišnje Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škola bez nasilja. Priznanje, čija je svrha poticati uključivanje mladih u prevenciju nasilničkog ponašanja, svečano im je uručeno 12. lipnja 2012. u Banskim dvorima, a pritom su im javno čestitali i zahvalili i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović.

Na svečanosti u Banskim dvorima bila su djeca nominirana za nagradu, njihovi roditelji i ravnatelji škola te brojni drugi uzvanici, među kojima i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Tom je prilikom predsjednik države Ivo Josipović putem videa čestitao nagrađenima te istaknuo da Nagrada Luka Ritz na najbolji način senzibilizira javnost za problematiku vršnjačkog nasilja i ukazuje na pozitivne uzore te motivira mlade na aktivno uključivanje u borbu protiv nasilničkog ponašanja. Ministar Željko Jovanović podsjetio je kako se nagrada dodjeljuje četvrtu godinu zaredom, upozorivši na težinu problema vršnjačkog nasilja koje je, nažalost, prekinulo Lukin životni put, ali i živote drugih djevojaka i mladića koji su stradali kao nedužne žrtve.

U ime Povjerenstva za dodjelu nagrade nazočne je pozdravila Lukina majka Suzana Ritz te navela razloge zašto su baš Ivona i Klara dobile ovogodišnje nagrade. Naglasila je da je ta nagrada, premda nosi ime po njezinom sinu, ujedno i podsjećanje na sve mlade ljude koji više nisu sa svojim roditeljima i prijateljima. „Ne brinite se zato što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se što vas neprekidno promatraju“ – poručila je odraslima.

Čestitajući dobitnicima nagrade, predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je da djeca danas svakodnevno gledaju nasilje u medijima i s njim odrastaju, da je još snažan i utjecaj rata koji je cijelu generaciju „akomodirao i aklimatizirao na nasilje“ i sada treba pronaći načine kako to suzbiti. Zato su ovakve inicijative neizmjerno važne, naveo je premijer, dodajući da je ovo nagrada za poticanje onog dobrog u ljudima i treba ju čuvati i njegovati.

Nagrađene učenice zahvalile su na Nagradi te istakle da im ona predstavlja veliki poticaj da nastave svoj rad i akcije koje su pozitivne za njihove vršnjake i okolinu.