Dodijeljena priznanja “Škola bez nasilja”

Dodijeljena priznanja “Škola bez nasilja”

Skolebeznasilja PrekinilanacUNICEF-ov ured za Hrvatsku organizirao je u Zagrebu 3. prosinca 2012. dodjelu priznanja “Škola bez nasilja” i “Prekini lanac” školama koje su uspješno završile osnovni program prevencije vršnjačkog nasilja i onima koje su uspješno ostvarile i program prevencije elektroničkog zlostavljanja.

 

Na ovogodišnjoj, ujedno i posljednjoj dodjeli, sudjelovalo je oko 120 predstavnika iz 40 škola iz cijele Hrvatske. Sveukupno je do sada 163 škole steklo priznanje “Škola bez nasilja”. Danas su to priznanje primile 22 nove škole, a 19 škola primilo je priznanje “Prekini lanac”.

U uvodnom obraćanju predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović je rekla da UNICEF dalje ne može biti nositelj ovog programa u koji je uloženo puno truda i rada, već se nada da će to nastaviti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje. Program je usmjeren smanjivanju vršnjačkog nasilja u školama i izvan njih. Istaknula je kako bi UNICEF-u bilo žao da se program prestane provoditi u školama, budući da je riječ o programu koji je praćen i evaluiran, na temelju čega je ocijenjen kao vrlo vrijedan i koristan.

Skup je, uz predstavnike Agencije za odgoj i obrazovanje, pozdravila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Pravobraniteljica za djecu čestitala je novim školama na vrijednom priznanju, kao i djeci, djelatnicima škola, mentorima, roditeljima i lokalnoj zajednici na uloženoj energiji u prevenciji nasilja. Istakla je želju da se program proširi i na ostale škole u Hrvatskoj kako bi svoj djeci jednako bilo osigurano pravo na zaštitu od svakog oblika nasilja, neovisno o tome što program više neće voditi Unicef. Izrazila je nadu da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nastaviti dalje s provođenjem i praćenjem ovoga programa. (Foto: www.unicef.hr)