Dr. Đikić predstavio projekt Civitasa

Dr. Đikić predstavio projekt Civitasa

djeca_djikicVoditelj projekta “Civitas- znanstvenici i mediji protiv nasilja” prof. dr. sc. Ivan Đikić, zajedno s učenicima zagrebačke Osnovne škole Trnsko i OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici, posjetio je 27. siječnja 2009. pravobraniteljicu za djecu. Tom prilikom dr. Đikić je predstavio projekt, a djeca su sudjelovala u razgovoru o medijskim sadržajima i njihovom utjecaju na mladu publiku.

Gosti su izvijestili o dojmovima s Đikićevih susreta s učenicima, organiziranih u te dvije osnovne škole, gdje je govorio o znanosti, o karijeri i posvećenosti znanstvenika svome zvanju, o njihovoj društvenoj i osobnoj odgovornosti, vrijednostima, motivima, ali i o tome kako je moguće i ažno uskladiti obiteljski život s ostalim obvezama. Djeci je ispričao kako je život znanstvenika ispunjen dugotrajnim, napornim i požrtvovnim radom, ali i da u znanosti ima mnogo zabave, uzbuđenja i izazova. Da bi ga bolje razumjeli rekao im je da je znanost “cool”, a oni su mu priznali da ih je iznenadio i pojavom i nastupom – očekivali su nekog “starijeg, proćelavog i debelog” – što je možda upravo medijska slika znanosti koja se nametnula mladima.

Civitasov projekt predviđa da će se takvi susreti organizirati u 30 do 50 škola u cijeloj Hrvatskoj tijekom godine te da će u tome sudjelovati tridesetak znanstvenika iz različitih područja. Preventivno-edukativni karakter Civitasovog projekta uključuje različite razine aktivnosti. Prva je predstavljanje djeci znanosti i znanstvenika, zagovaranje znanstvene pismenosti i vrijednosti znanstvenoga mišljenja, kroz susrete i razgovore s djecom u školama. Druga zagovara razvijanje medijske pismenosti te njezino uključivanje u odgoj i obrazovanje od osnovne škole. Treća razina predviđa organizirane posjete djece znanstvenim institutima i laboratorijima, odnosno mjestima gdje “nastaje” znanost.

Dr. Đikić predložio je pravobraniteljici da Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa uputi preporuku o važnosti medijskog obrazovanja za svu djecu. Pravobraniteljica Mila Jelavić izvijestila je da je takva preporuka već upućena, među brojnim drugima, ali da će njezin Ured na tome i dalje raditi.

Djeca koja su posjetila Ured pravobraniteljice pokazala su veliko zanimanje za to kakve su ovlasti i mogućnosti utjecaja pravobraniteljice na ograničavanje ili “zabranu” negativnih medijskih sadržaja koji bi mogli naštetiti djeci te koliko su ti sadržaji doista štetni. Osnovnu školu Eugena Kumičića predstavljali su učenici Nina Rendulić, Marija Radoš i Davor Raić, a OŠ Trnsko, Ena Vučković, Ivana Završki i Marija Pavlović.

Ostale aktivnosti Civitasa – Udruge za promicanje civilnog društva putem medija, predstavila je predsjednica udruge Zvjezdana Stančić. Pravobraniteljica Mila Jelavić pozdravila je aktivnosti koje promiču medijsku pismenost, a time i osnažuju djecu, te se zauzela za više pozitivnih sadržaja u medijima. Pripremiti djecu da razumiju medijske poruke i utjecaje, ali i istraživati i koristiti pozitivne mogućnosti medija, zadaća je odraslih, oko koje se svi moramo više potruditi, podsjetila je zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika.

Profesor Đikić učenike je obradovao najavom da će ih pri sljedećem susretu odvesti na Medicinski fakultet u Zagrebu, a pravobraniteljica ih je pozvala da i u drugim prilikama dođu u njezin Ured, gdje su djeca uvijek rado viđeni gosti.