Druga konferencija o posvojenju u Hrvatskoj

Druga konferencija o posvojenju u Hrvatskoj

Udomiteljica i djecakU Zagrebu je 22. i 23. studenoga 2013. održana 2. konferencija o posvojenju u Hrvatskoj. Konferenciju su zajednički organizirali Udruga za potporu posvajanju – ADOPTA i Ministarstvo socijalne politike i mladih s ciljem osvješćivanja javnosti o problematici posvojenja u Hrvatskoj. Konferenciju je otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, koja je, među ostalim, ustvrdila kako su novim Obiteljskim zakonom predviđene izmjene usmjerene boljoj zaštiti djeteta u postupku posvojenja.

 

Ministrica Opačić istaknula je potrebu skraćivanja postupka oduzimanja roditeljske skrbi roditeljima, kako djeca ne bi predugo čekala na pokretanje postupka i realizaciju posvojenja. Navela je kako trenutačno u Hrvatskoj imamo 113  djece do 10 godina starosti za koje postupak nije završen te  zbog toga ne mogu biti posvojena te da, s druge strane, čak 139 djece ima sve uvjete za posvojenje, ali budući da su u dobi od 11 do 18 godina za njih se nisu pronašli posvojitelji.

Prema informacijama i iskustvima Ureda pravobraniteljice za djecu, nažalost, postoji slabiji interes posvojitelja za “stariju” djecu koja, unatoč ostvarenim zakonskim pretpostavkama za posvojenje ostaju uskraćena za iskustvo života u obitelji posvojitelja, što je najbolji oblik zaštite djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Sudionici konferencije imali su priliku čuti iskustva i primjere dobre prakse od stručnjakinja iz Velike Britanije, osobito u pogledu pripreme djeteta za posvojenje, o pomoći i podršci posvojiteljima i djeci u adaptacijskom periodu te o pronalaženju posvojitelja, na temelju procjene, koji bi u najboljoj mogućoj mjeri mogao odgovarati potrebama pojedinoga djeteta. Bilo je govora i o načinima kako se može pomoći tzv. teže posvojivoj djeci. Na konferenciji su predstavljeni i rezultati pilot istraživanja Udruge Adopta o potrebama posvojiteljskih obitelji.

U radu konferencije sudjelovale su savjetnice pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović i Davorka Osmak Franjić. U sklopu konferencije održana je radionica pod naslovom „Kako staviti dijete u središte prije, tijekom i nakon posvojenja“, koju je moderirala savjetnica pravobraniteljice Davorka Osmak Franjić zajedno s Natašom Jelačom iz Centra za socijalnu skrb Susedgrad.