Dubrovnik: Konferencija o Strategiji Vijeća Europe za djecu

Dubrovnik: Konferencija o Strategiji Vijeća Europe za djecu

Mila DubrovnikU organizaciji  Vijeća Europe i Ministarstva socijalne politike i mladih u Dubrovniku je održana dvodnevna međunarodna Konferencija visoke razine o srednjoročnoj procjeni Strategije Vijeća Europe za prava djeteta 2012. – 2015. “Odrastanje uz prava djece”, od 25. do 28. ožujka 2014. Konferencija je okupila oko 180 sudionika uključujući državne dužnosnike, članove Mreže kontakt osoba Vijeća Europe za prava djece, međunarodne organizacije,  pravobranitelje za djecu, organizacije civilnog sektora, međunarodne stručnjake, parlamentarce, predstavnike lokalne i regionalne vlasti i druge.

 

Cilj  Konferencije bio je ostvariti tri glavna cilja: procjenu napretka ostvarenog tijekom dvogodišnje provedbe Strategije, prijedlog poduzimanja prioritetnih aktivnosti za preostale dvije godine te identificiranje ključnih pitanja za djelovanje Vijeća Europe nakon 2015. Rad Konferencije odvijao se kroz plenarna izlaganja i šest okruglih stolova. Na plenarnim dijelovima izlagali su uglavnom ministri ili zamjenici ministara (Hrvatske, BiH, Crne Gore, Islanda, Poljske, Slovenije i Azerbajdžana), zatim predsjednica Odbora za prava djeteta UN-a, posebna predstavnica Glavnog tajnika UN-a za nasilje nad djecom, regionalna direktorica Unicefa, predsjedatelj ENOC-a i drugi.

Organizirano je ukupno šest Okruglih stolova, a na jednome od njih, pod nazivom “Sudjelovanje djece: poticanje promjena”, sudjelovala je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić te održala uvodno izlaganje “Rad u partnerstvu s djecom radi povećanja dječjeg sudjelovanja i utjecaja na društvo”. Tom je prilikom prikazala suradnju Ureda pravobraniteljice s djecom, koja se najprije odvijala kroz rad fokus grupa, zatim kroz uspostavu Mreže mladih savjetnika – MMS, opisala je način rada MMS-a, zajedničke aktivnosti i postignuća. Izvijestila ih je o zajedničkom radu s članovima MMS-a na podizanju zakonske dobne granice za pristanak na spolni odnos  s odraslom osobom te o suradnji Ureda i učenika Odsjeka grafičkog dizajna u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu na prevenciji nasilja među djecom.

Više o Konfereneciji na www.mspm.hr