Edukacija o zaštiti djece žrtava i svjedoka

Edukacija o zaštiti djece žrtava i svjedoka

Pravosudje i djecaU cilju jačanja kapaciteta sustava pravosuđa u radu s djecom, posebice djecom svjedocima i žrtvama, u organizaciji UNICEF-a i  Ministarstva pravosuđa u tijeku su edukacije za suce, istražne suce, državne odvjetnike te druge stručne djelatnike u pravosudnome postupku. Kroz četiri višednevne radionice u Zagrebu i Opatiji edukaciju će proći oko 120 stručnjaka iz sustava pravosuđa koji neposredno rade s djecom.

 

Tijekom edukacije stručnjaci će biti upoznati sa zakonodavnim okvirom, međunarodnim standardima zaštite djece, načinima pripreme djeteta za sudjelovanje u pravosudnom postupku, načinima ispitivanja djeteta, vođenja strukturiranog razgovora s djetetom, ulogama stručnjaka, njihovoj odgovornosti i međusobnoj koordinaciji, a s ciljem da se otklone uočeni propusti i slabosti u pristupu djeci žrtvama i svjedocima.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić  je, obraćajući se sudionicima na početku edukacije u Zagrebu 12. lipnja 2014., istaknula važnost posebne zaštite djece žrtava i svjedoka kroz kvalitetno zakonsko uređenje, ali i odgovarajuću primjenu propisa u praksi, za što je iznimno važna kvalitetna i kontinuirana obuka stručnjaka. Pozvala je okupljene stručnjake da u svakodnevnom radu s djecom ulože posebne napore kako bi se spriječila dodatna traumatizacija djece.

U edukaciji je sudjelovala i savjetnica Gordana Filipović.