Želiš li i ti postati član MMS-a?

Želiš li i ti postati član MMS-a?

mms natjecajPravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić uputila je poziv djeci i mladima da se jave na natječaj za izbor novih članova njezine Mreže mladih savjetnika – MMS-a. Želite li pomoći da se glas djece snažnije čuje u društvu i da se jasnije sagledaju potrebe djece i mladih, želite li zajedno sa svojim vršnjacima aktivno zastupati dječja prava, ispunite obrazac prijave za MMS i pošaljite ga – poručila je u svome pozivu. Natječaj je otvoren od 23. svibnja do 30. lipnja 2014., a obrazac prijave za MMS može se preuzeti na stranici azanas.dijete.hr ili ga djeca mogu dobiti u školi od svojih razrednika.

Pravobraniteljica je, putem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, pozvala sve osnovne i srednje škole na suradnju, ponajprije da omoguće da svi učenici doznaju za ovaj natječaj te da i djeca koja nemaju pristup internetu mogu pribaviti i ispuniti prijavni obrazac i poslati ga pravobraniteljici, običnom ili elektroničkom poštom.

Za članove MMS-a mogu se kandidirati sva djeca u dobi od 12 do 16 godina, a njihove će prijave razmotriti sadašnji članovi ove Mreže čiji je mandat pri kraju. Oni će, zajedno s pravobraniteljicom i njezinim suradnicima, izabrati svoje “nasljednike”, 20 članova MMS-a čiji će mandat trajati tri godine – od rujna 2014. do rujna 2017. godine.

Kandidati za MMS u prijavi se trebaju ukratko predstaviti, navesti čime se bave, što ih zanima, jesu li već sudjelovali u sličnim aktivnostima u školi ili u svome mjestu te objasniti zašto misle da bi baš oni trebali postati članom MMS-a. Svaki se kandidat prijavljuje sam, po vlastitoj želji i odluci, što znači da ga ne prijavljuje škola, dom ni klub, niti on predstavlja svoju školu ili grad. Član MMS-a zastupa vlastito mišljenje, predstavlja sebe samog i upoznaje pravobraniteljicu sa svojim mišljenjem o položaju djece u društvu i o onome što je po njegovom mišljenju važno i potrebno djeci.

Članovi MMS-a su savjetnici i suradnici pravobraniteljice za djecu. Oni redovito razmjenjuju mišljenja o pojedinim temama i pitanjima važnim za djecu putem zatvorenog elektroničkog foruma i na sastancima s pravobraniteljicom i njezinim suradnicima. Često i sami predlažu teme za raspravu i aktivnosti MMS-a, a predlažu i neke aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu. Oni su i ambasadori pravobraniteljice, kad svojim vršnjacima prenose informacije o njezinom radu i važnosti zaštite i poštovanja dječjih prava. Više o njihovom radu i ulozi može se pročitati na web stranici azanas.dijete.hr u rubrici MMS.

Dakle, svi koji žele biti članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, a nemaju manje od 12 ni više od 16 godina, neka ispune obrazac prijave i pošalju ga do 30. lipnja 2014. na adresu: Pravobraniteljica za djecu, Teslina 10, 10000 Zagreb.

Obrazac mogu ispuniti i u word dokumentu i poslati na e-mail adresu mojglas@dijete.hr.

O rezultatima natječaja bit će obaviješteni u rujnu.