Emocionalna pismenost – pomoć u očuvanju mentalnog zdravlja

Emocionalna pismenost – pomoć u očuvanju mentalnog zdravlja

U  sklopu javnozdravstvenog projekta “Pretežno vedro”, u Osnovnoj školi Manuš u Splitu 11. studenoga 2022. održano je 6. međuškolsko natjecanje iz emocionalne pismenosti. Natjecanje je organizirala Služba za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, kao središnji događaj Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Hrvatskoj, koji traje od 15. studenoga do 15. prosinca.

Na otvaranju ove manifestacije sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Ona je, zajedno s voditeljem Službe za mentalno zdravlje NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije Željkom Ključevićem i ravnateljicom splitske OŠ Manuš Maritom Guić, pozdravila 300 učenika, natjecatelja iz cijele županije, te im, uz čestitke na dosadašnjim uspjesima, ukazala na važnost njihovog sudjelovanja u projektu koji se odnosi na očuvanje mentalnoga zdravlja.

Školska natjecanja iz emocionalne pismenosti održana su šestu godinu zaredom na području Splitsko-dalmatinske županije, u mjesecu listopadu, u kojem se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja (10. listopada). Stručni suradnici iz 25 osnovnih škola, koje su ujedno suradnici u projektu i mentori učenicima, proveli su školska natjecanja od 26. rujna do 9. studenoga 2022. Prema prikupljenim izvještajima sa školskih natjecanja, u projektne je aktivnosti bilo uključeno više od 1100 učenika, oko 50 stručnih suradnika i učitelja, te ravnatelja osnovnih škola.

U pripremi projektnih aktivnosti učenici su se koristili analognom i digitalnom verzijom igre koju je osmislila Služba za mentalno zdravlje NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, kao i ostalim njihovim kreiranim alatima za zdravstvenu edukaciju, a i materijalima školskih stručnih suradnika o temi emocionalne pismenosti te multimedijom.