ESPAD – rezultati istraživanja za 2011.

ESPAD  – rezultati istraživanja za 2011.

 

AlkoholU Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu, 5. lipnja 2012. predstavljeni su rezultati europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs – ESPAD2011). Prikazani su najnoviji rezultati europskih zemlja u usporedbi s rizičnim ponašanjima mladih iz Hrvatske te je ukazano na trendove i promjene u tom ponašanju koje su se dogodile od 1995. godine. Rezultate istraživanja prezentirala je prof. dr. sc. Marina Kuzman.

 

Istraživanje ESPAD provodi se od 1995., na poticaj Pompidou grupe Vijeća Europe, kao epidemiološka studija proširenosti upotrebe duhana, alkohola i droga među učenicima u dobi od petnaest godina. Provodi se u četverogodišnjim razmacima, a istraživanje u 2011. godini obuhvatilo je ukupno 36 europskih zemalja. U Hrvatskoj se istraživanje provodi od 1995., uz koordinaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najnoviji rezultati ESPAD istraživanja ukazuju na zabrinjavajuće stanje u pogledu pušenja cigareta među mladima u Hrvatskoj, u čemu zauzimamo visoko treće mjesto. U pogledu konzumacije alkohola, naši mladi se također nalaze u gornjoj trećini ljestvice po učestalosti pijenja. Rezultati pokazuju i neočekivano povećanje korištenja inhalata kod mladih u Hrvatskoj, što će svakako biti predmetom dodatne analize. Na temelju dobivenih rezultata, posebno u pogledu raširenosti konzumacije alkohola među mladima, može se zaključiti kako postojeće preventivne aktivnosti očito nisu dovoljne te da su potrebne intenzivnije aktivnosti usmjerene prevenciji konzumacije alkohola među mladima. U raspravi je, kao veliki problem, istaknuta intenzivna marketinška kampanja usmjerena afirmaciji konzumacije piva, koje se sve više povezuje uz sport, druženje, dobru zabavu, a i dostupno je mladima. Najavljeno je da će za par mjeseci uslijediti i detaljna analiza rezultata ESPAD-a za Hrvatsku i Grad Zagreb.