Europska savjetnička mreža mladih

Europska savjetnička mreža mladih

paris_2Predstavnici 22 institucije pravobranitelja za djecu iz europskih zemalja sastali su se 26. i 27 veljače 2010. u Parizu, kako bi se dogovorili o tome kako će se organizirati rad međunarodne mreže djece i mladih koji će savjetovati pravobranitelje. Hrvatsku je predstavljala savjetnica pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak.

Tijekom Konferencije Europske mreže pravobranitelja za djecu (ENOC-a), održane u rujnu 2009. u Parizu, nastala je ideja o osnivanju međunarodne mreže djece i mladih, koji će savjetima pomagati rad pravobranitelja te na neki način i “testirati” spremnost te institucije na dvosmjernu komunikaciju i suradnju s djecom.

ENOC-ova mreža mladih savjetnika ili ENYA (ENOC Network of Youth Advisors) djelovat će najviše putem elektroničkog foruma, na kojem će razmjenjivati mišljenja i prijedloge u vezi s odabranim temama važnim za život djece i mladih. Poželjno je da se sve teme prvo razmotre na nacionalnoj razini, a potom će svoje zaključke djeca uputiti vršnjacima iz međunarodne mreže i to na engleskom jeziku.

Predstavnici mladih savjetnika pravobranitelja za djecu iz svake zemlje bit će pozvani da aktivno sudjeluju u radu ENOC-ove godišnje skupštine koja će se održati u listopadu 2010.

Ured pravobraniteljice za djecu u Hrvatskoj upravo je formirao svoju nacionalnu mrežu savjetnika koja započinje kontinuiranu komunikaciju putem e-foruma. Ovaj projekt usmjeren je na uključivanje i jačanje sudjelovanja djece u razmatranju pitanja koja se odnose na njih, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini.